Formulera platsens DNA

Varumärkesplattform och visuell identitet

Platsvarumärke Habo

Habo, den lilla kommunen intill Vätterns strand som växer så det knakar och är en del av tillväxtregionen Jönköping. Vi fick uppdraget av näringslivskonstellationen Upplev Habo att formulera Habos själ och DNA i en varumärkesplattform och visuell identitet. Det gjorde vi i tätt samarbete med Rickard Heldemyr Design, fotograf Jonas Anhede Winge och copywriter Emma Johansson och här är en glimt av resultatet.

Målet när vi jobbar med platsvarumärket Habo är att generera fler invånare, besökare och investeringar till platsen Habo. Och allt hänger ihop.

Där Småland möter Västergötland glittrar Vätterns vatten alldeles extra vackert. Här möter vi en naturlig skönhet med vackra bokskogar, slingrande cykelvägar, öppna fält, havslik utsikt och norrländsk natur. Med sitt stadsnära läge och fina utbud av gårdscaféer och småskalig shopping är platsen ett perfekt utflyktsmål för den moderna urbana familjen. Eller kanske till och med en plats att slå ner sina bopålar på. Det är en trendkänslig plats men utan att göra något väsen av sig. Här står företagsamheten och de många vänskapliga samtalen i fokus.

Unika tillgångar

Genuina upplevelser som exempelvis Lustfyllt, Hagårds lagård, Carléns, Kivarps, Viltboden, Söderlinds ekologiska grönsaker, Habo kyrka, independentbutiker, Spinnet, Hökensås, kulturevenemang, vandring.

Vättern med Domsand, Baskarp, fisket, baden, stränderna, sanden, båtarna, hamnarna, vyerna

Närhet till det urbana med modernt boende nära Jönköping, bra pendlingsmöjligheter, enkelt att ta del av det urbana utbudet både i Jönköping och Göteborg.

Hur kändes Habo 1949?

Varumärkesplattformen och den visuella identiteten bygger på Habos ursprung och historia i kombination med hur platsen ser ut idag och vilka visioner man har för framtiden.

Habo Ullspinneri är en av de mer kända industrierna. Företaget grundades 1882 och tillverkade först garner, men från och med 1920-talet utgjorde filtarna den dominerande produktionen. Filtarna såldes under varumärket Habo-filten och genom åren kom miljontals filtar att tillverkas. När företaget var som störst, efter andra världskriget, fanns ett hundratal anställda, varav cirka hälften var kvinnor. Färgerirörelsen levde in på 2000-talet. ”Spinnet” i Habo fungerar idag som utställningshall och kulturcentrum.

Hur känns Habo 2020?

I Habo finns en entreprenöriell anda med stora visioner. Och så har det alltid varit. Här blir idéer till internationella jättar och drivna småföretag. Vi tar vara på möjligheter och utnyttjar våra tillgångar. I Habo finns ett kunskapsrikt nätverk och ett vänligt företagsklimat. Vi hjälper varandra. Både stora som små. En stark samlingspunkt för engagemang och handlingskraftighet.

Platsens egenskaper

Naturlig: jordnära, vänlig, vacker, närproducerad, omtänksam

Företagsam: driven, handlingskraftig, aktiv, entreprenöriell, engagerad

Trendig: snygg, uppdaterad, modern, urban, anpassningsbar

När vi gestaltar platsen Habo i färg och material hämtas inspirationen från den internationellt erkända sanden från Baskarps sand och tonerna i naturen. Självklart spelar Vättern också en central roll. Habos färgskala är precis som platsen själv – avskalad, enkel, naturnära med en pigg och trendig touch.

I Habo är Vättern sällan stillsam. Tvärtom. Här sjuder vattnet av livfulla aktiviteter under årets alla månader. Finn lugnet längs med Baskarps oändliga sandstrand. Glid fram över ytan i en kajak eller på en SUP-bräda. Hoppa från en klippa. Lägg till med båten vid en pittoresk hamn. Fiska. Här i Habo glittrar Vätterns vågor extra klart. En vacker samlingsplats, inramande och böljande, som skapar välbefinnande och frihet för dig som tittar ut.

Jag är Habo. Naturlig och jordnära. Avskalad men färgrik. Jag är där milslång grönska möter vågor av blått. Här finns en miljövänlig livsstil och en närproducerad verklighet. En genuin förmåga av att bevara, utveckla och gynna det vackra runtomkring. Jag är en trygg hamn och en vänlig blick. En stark samlingspunkt med plats för familjära möten. Jag är, Habo.

Ett grafiskt varumärkesstärkande mönster som är en lek med logotypen och de vävda mönstren som manifesterar en del av Habos stolta historia. Dessutom en liten flirt till kommunvapnets mönster. Här vill vi också poängtera att det är viktigt att kommunen som organisation fortsätter att bygga sitt varumärke. Habo kommun är en organisation, arbetsgivare, myndighet och samhällsförbättrare. Det du ser här är platsvarumärket Habo som alla som bor och verkar i Habo är en del av. Ett kommunvarumärke och ett platsvarumärke ska aldrig bli samma sak, däremot får det gärna finnas ett släktskap mellan varumärkena.

Kom nära Habo. Naturligt och färgrikt. Precis där Småland möter Västergötland. Här samspelar dramatisk urbergsplatå, grönskande bokskog och kargliknande fjällmiljö. Upplev en miljövänlig livsstil och skapa genuina minnen i storslagen natur. Vandra en bit. Cykla ännu längre. Låt dina nerver utmanas på höga höjder. Eller sov direkt under en glittrande himmel.

Med närhet till det urbana

I Habo finns många livsstilar. Moderna och uppdaterade. Såklart med en grogrund i den lokala identiteten. Vi är en växande plats, präglad av vårt unika läge. En mix av storstadspuls och en småstads avskalade charm. Kalla oss anpassningsbara. Kalla oss trendsättare. I Habo samspelar våra urbana möjligheter och miljövänliga värderingar. Därför utvecklar och gynnar vi gärna det som är nära.

I Habo är livet enkelt. Och gott. Vi beskriver oss gärna som familjära. En trygg hamn. Här finns mycket men i ett litet format. Känn dig som hemma på någon av våra lantliga gårdsbutiker och idylliska caféer. Eller låt dig inspireras i någon av våra trendsäkra butiker. I Habo skapas återhämtning och motivation. Sjung ut till musik och upplev konsten. Här finns en historiskt attraktiv kulturskatt som lockar till starka känslor.

comment-discussion home camera files-empty envelop compass map bubbles4 stats-dots trophy cool Placebrander på facebook Placebrander på Instagram Placebrander på Twitter Placebrander på Linkedin dots-three-vertical snapchat-ghost chevron-right chevron-left