Ett annat Småland

Rebelliskt och levande. Med en touch av rock'n roll.

Platsvarumärke Nässjö

Placebrander och Identx fick uppdraget att tillsammans med Yellon (med fotograf Patrik Svedberg) skapa en varumärkesplattform, visuell identitet och implementeringsstrategi för platsvarumärke Nässjö. Uppdragsgivare var Nässjö kommun, och de har engagerat invånare, föreningsliv och näringsliv för att säkerställa att resultatet blir äkta, engagerande och något som har en förmåga att leva vidare.

Uppdraget som helhet omfattade attitydundersökning, workshops med de som bor och verkar i Nässjö kommun, analys och framtagande av varumärkesplattform, visuell identitet och implementeringsstrategi. Mängder av förankringsmöten och arbetsmöten har varit en del av processen.

Fånga platsens själ

Uppdrag av det här slaget går till stora delar ut på att fånga platsens själ och DNA. Nedan ger vi en glimt av det Nässjöborna berättade för oss och hur vi sedan har gestaltat det. Nu jobbar aktörerna i Nässjö vidare med att leda ut strategierna i aktivitet – allt med syfte att stärka Nässjö som plats. Budskapen i platsvarumärkesplattformen fungerar som ledstjärna i både kommunikation och utvecklingsinsatser. För det är när platsvarumärket genomsyrar båda delarna som tillväxt kan skapas på riktigt.

Foto: Patrik Svedberg

Rebelliskt och levande

”Mitt i den pittoreska idyllen Småland, bland röda stugor med Bullerbykänsla, tornar något helt annat fram. Rebelliskt och levande. En plats med en egen stil som är formad av sin industriella historia och en touch av rock ’n roll.”

En vilja av stål

”Här finns handlingskraftiga människor med olika bakgrund som skapar tillsammans. Vi är aktiva, gillar utmaningar och hämtar kraft från idrott och kultur. Här finns även närhet. Närhet till Jönköping, till storstäder, till kontinenten och till en mäktig natur på höglandet. Här finns nya möjligheter och en sällsynt drivkraft. Kalla det en vilja av stål, kalla det Nässjöanda, men det gör oss framgångsrika.”

Fine Dining i kyrkosal? Bara i Nässjö

”Nässjö är något annat än det typiskt småländska, det pittoreska och idylliska. Nässjö är naturligt otämjt, urbant och jordnära. Här lever industriarvet kvar i spännande industriella miljöer fulla med historia, byggnader som idag rymmer innovativa framtidsföretag. Här finns ett rikt kulturliv, från Kulturgatan i Bodafors med rötterna i möbeltillverkningens storhetstid till spektakulär gatukonst och fine dining i gamla kyrkor.”

”Vårt industriella arv föddes för 150 år sedan när rallarna kom till platsen och är idag pånyttfött genom bland annat Kulturgatan i Bodafors, street art i centrala Nässjö och utvecklingskraften i Träcentrum. Det ger oss också en opolerad och genuin personlighet som sticker ut i Småland.”

Höglandsnaturen

”Att komma ut i naturen i Nässjö är som att kliva ut i de norrländska vidderna eller i de skotska högländerna. Här är luften hög, vyerna storslagna och årstiderna tydliga. Här finns en unik möjlighet att kombinera adrenalinfyllda aktiviteter, som skidåkning och vandring, med lek och äventyr i naturens egen lekpark. Oexploaterat och lättillgängligt, välkomnande för alla.”

comment-discussion home camera files-empty envelop compass map bubbles4 stats-dots trophy cool Placebrander på facebook Placebrander på Instagram Placebrander på Twitter Placebrander på Linkedin dots-three-vertical snapchat-ghost chevron-right chevron-left