Placebranderpodden


En kunskapstörstande podd om platsmarknadsföring. Platsmarknadsföringsexperten Helena Nordström och journalisten Håkan Montelius lär dig allt du behöver veta om platsmarknadsföring. Självklart är även Placebranders besöksnäringsninja Anna Österlund med och sprider sin expertis i avsnittet som handlar om att attrahera besökare! Spännande gäster från öar, besöksmål, kommuner och regioner. Samtal om vad som skapar attraktion kring en plats och genererar invånare, besökare och investeringar. Du serveras allt från forskning till konkreta exempel.

Avsnitt 1: Vad är egentligen platsmarknadsföring?

Vad är platsmarknadsföring, vilka ska jobba med det och varför? Hur skiljer sig platsmarknadsföring från annan marknadsföring? Vad gör Malmö till Malmö och Hultsfred till Hultsfred? Och hur förändrar man bilden av en plats? Faktaspäckat samtal mellan journalist Håkan Montelius och platsmarknadsföringsexpert Helena Nordström.

Lyssna på avsnitt 1

Itunes Podcaster
Spotify
Acast
Soundcloud

Läs mer

När det slutade regna i Borås – ett program om en stads självkänsla
Boken Platsmarknadsföring – konsten att attrahera invånare, besökare och investeringar till en plats

Avsnitt 2: Så tar du fram ett platsvarumärke

Nu släpper vi andra avsnittet av Placebranderpodden. Den här gången djupdyker vi i platsvarumärken. Hur gör du för att arbeta fram en varumärkesplattform för en plats?

Vi pratar med Sofia Ek från Nässjö och Maarja Edman från Höga Kusten. De beskriver hur de har gjort för att lyckas. Vi snackar lägereldsupplevelser, Birkaspotting och om det urbana Småland. Och så reder vi ut hur du fångar platsens själ och undviker att fastna i klyschor och schabloner. Podden leds av Helena Nordström och Håkan Montelius.

Lyssna på avsnitt 2

Itunes Podcaster
Spotify
Acast
Soundcloud

Läs mer

Höga Kustens verktygslåda
Nässjös verktygslåda
Nässjö – processen

Avsnitt 3: Så attraherar du besökare till din plats

Hur gör du för att bli ett hett besöksmål? I det här avsnittet lämnar Helena plats åt sin kollega Anna Österlund som beskriver framgångsfaktorer inom destinationsmarknadsföring. Med i studion är Emil Erlandsson som äger High Chaparral. Han ger oss en fängslande berättelse om hur ett besöksmål kan gå från kris till succé. Hur gick det till på Big Bengts vilda tid? Vad hände med MC-träffarna? Och hur länge kan egentligen ett genomsnittligt barn sitta still? Samtalet leds av Håkan Montelius.

Lyssna på avsnitt 3

iTunes Podcaster
Spotify
Acast
Soundcloud

Avsnitt 4: Så attraherar du invånare och talanger till din plats

I fjärde avsnittet av Placebranderpodden pratar vi om konsten att attrahera invånare och talanger till en plats. Vi fokuserar framförallt på mindre platser och beger oss till Nordnorge.

Vi träffar forskaren Lina Bjerke som reder ut flyttmönster och ger tips på hur små platser kan tänka i tider av urbanisering. Vi pratar också med Moa Björnson som är utvecklingschef på Træna kommun med knappt 500 invånare. Trots det isolerade läget flera timmars båtfärd från Nordnorges kust har de lyckats attrahera talanger från hela världen genom spännande satsningar. Samtalet leds av Helena Nordström och Håkan Montelius.

Lyssna på avsnitt 4

iTunes Podcaster
Spotify
Acast

Helena Renström och Mats Jägstam

Avsnitt 5: Så attraherar du investeringar till din plats

I femte avsnittet av Placebranderpodden fokuserar vi på konsten att attrahera investeringar och etableringar till en plats. Helena Renström på Skellefteå kommun berättar hur de i tuff konkurrens lyckades bli huvudort för en av Europas största industrietableringar. De gick från att inte ens vara tillfrågade till att tillsammans med Västerås bli utvalda orter för etableringen av Northvolt.

Mats Jägstam från Högskolan i Skövde berättar hur staden utvecklats till en sprudlande gaming-hub som idag attraherar både spelföretag och spelutvecklare. Han beskriver hur nördarna försvann runt millennieskiftet och hur ledningen på högskolan gjorde för att få tillbaka dem.

Du får lära dig begrepp som co-opetition och friendraising och får framförallt höra två spännande sätt att jobba med att göra en plats attraktiv för entreprenörer och företag.

Lyssna på avsnitt 5

iTunes Podcaster
Acast
Spotify

comment-discussion home camera files-empty envelop compass map bubbles4 stats-dots trophy cool Placebrander på facebook Placebrander på Instagram Placebrander på Twitter Placebrander på Linkedin dots-three-vertical snapchat-ghost chevron-right chevron-left
Logga in