Framtagande av platsberättelse för Örebro län

Ingen kan bestämma över vad som ska berättas om en plats. Den måste upplevas. Men vi kan samla människor kring en övergripande gemensam plats för att belysa styrkor och lyfta enhetliga berättarröster. Vill vi att människor ska välja vår plats så måste vi berätta om vilka vi är och vad vi har. Örebro län har, tillsammans med oss på Placebrander, som första län i Sverige tagit fram en gemensam platsberättelse. Välkommen till The Greater Örebro Area, The Heart of Sweden.

– Vi är en relativt okänd region och har inget regionalt marknadsuppdrag ut mot turism. I dialog med länets kommuner och besöksnäring finns en önskan om att vara en attraktivare plats att leva och verka på samt besöka. Örebro län är en spretig och vacker bukett bestående av sex olika landskap, att tillsammans skapa en regional platsberättelse kan bidra till att stärka gemenskapen, budskapen och identiteten för vår plats, säger Linda Gustafsson, utvecklingsledare turism på Region Örebro län.

I processen med att ta fram berättelsen har cirka 80 personer deltagit i arbetet, bland annat ungdomar, besöksnäring, akademi, offentlig sektor, skolaktörer och främjare. Berättelsen kan användas av alla, och redan nu har länets kommuner och företag börjat använda sig av den.

Det är vår plats och din berättelse. Det betyder att vi alla är platsens berättare. Det tycker jag är väldigt fint och en viktig inkludering. Det finns inget facit, inget rätt eller fel. Utan platsberättelsen är en källa till inspiration, kunskap och ett frö till nästa blomning, säger Linda.

 

Ett utdrag från platsberättelsen

The Greater Örebro Area är möjligheternas plats. Hit har människor från olika håll i världen flyttat och berikar vår skiftande palett med nya intryck och idéer. Här kan du uppleva de blå bergen med hisnande vandringar bland ljung i trolska miljöer. Vakna upp vid en stilla sjö, vandra, cykla och njut av lokalproducerade produkter. Dras med av stadens glittrande puls och musik eller vakna lugnt och lantligt i ett boende som andas välbefinnande. Ta med hela familjen på äventyrsbad, Frövifors pappersbruksmuseum, Lustiga Landet eller njut av långfärdsskridskor på en vinterklädd och gnistrande Hjälmaren. Eller boka en decemberweekend för två och se till att ni hamnar under en av landskapsbukettens alla vackra blommor, misteln.

– Akademin och måltidsföretagen ser synergier med platsens historia och dagens råvaror. Vi tar fram ett koncept nu för att främja att samlas runt bordet för att stärka berättandet och delad kunskap och erfarenhet med varandra. Det kan bidra till fler berättare och att berättelserna formar menyer, kost, samarbeten, temadagar, utformning av platsannonser och blir en mer naturlig del av att stärka platsens identitet.

Vill du läsa platsberättelsen? Besök Örebroregionens turistakademis webbplats här.

comment-discussion home camera files-empty envelop compass map bubbles4 stats-dots trophy cool Placebrander på facebook Placebrander på Instagram Placebrander på Twitter Placebrander på Linkedin dots-three-vertical snapchat-ghost chevron-right chevron-left