15 miljoner kronor till invigning av Umeå2014

Under 2014 är Umeå Europas Kulturhuvudstad och kommunen storsatsar på en invigning som sent ska glömmas. I dagarna tre bjuder Umeå på föreställningar, aktiviteter och konst. Prislappen för själva invigningen är så mycket som 15 miljoner kronor.

En europeisk kulturhuvudstad är en stad som får chansen att visa upp och utveckla sitt kulturliv tillsammans med resten av Europa under ett år. Staden väljs ut av EU.

Syftet med en europeisk kulturhuvudstad är:

  • att öka det kulturella utbytet i Europa
  • att visa upp och väcka intresse för den kulturella rikedom som finns inom EU
  • att bidra till att Europas medborgare får ökad kunskap om varandra.

Läs mer om att bli kulturhuvudstad här.

I  sin motivering framhöll juryn Umeås vilja att göra staden och norra Sverige mer synlig i Europa och att använda kulturen som en drivande kraft i regional utveckling. Juryn var enhällig i sin rekommendation om att Umeå skulle utses till Europas kulturhuvudstad 2014.

Skicka en kommentar

Tips: Du kan använda dessa html-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

comment-discussion home camera files-empty envelop compass map bubbles4 stats-dots trophy cool Placebrander på facebook Placebrander på Instagram Placebrander på Twitter Placebrander på Linkedin dots-three-vertical snapchat-ghost chevron-right chevron-left
Logga in