Träpengar

uppmanar till lokal konsumtion

De har tagit fram en egen valuta

Valutan som ska öka lokal konsumtion

Julen närmar sig och kanske har du redan köpt alla dina julklappar? Oavsett hur duktig du varit i planerandet av julklappsinköp så är chansen att du köper eller får en klapp som är köpt hos en lokal producent ganska stor.

I den lilla staden Tenino i Washington med sina 2000 invånare har man återupptagit en gammal uppfinning som användes under den stora depressionen 1931. När stadens enda bank stängde gick lokala företag ihop och tog fram en lokal valuta för att upprätthålla den lokala handeln. Detta är något som man har sett att det funnits behov av även i dessa tider. De invånare som kan visa att de har det ekonomiskt svårt till följd av pandemin kan få trädollar, på ett värde av upp till 300 dollar i månaden.

 

”Amazon will not be accepting wooden dollars”

 

Borgmästare i Tenino, Wayne Fournier

 

Valutan trycktes och trycks även idag på träbitar. De är värda 25 dollar styck och kan bara spenderas hos lokala företag. Valutan kan användas till att köpa förnödenheter från olika certifierade leverantörer. Många butiker och restauranger tar emot den alternativa valutan som de sedan kan byta mot amerikanska dollar i stadshuset. Denna lösning ger en dubbel vinst till staden – direktstöd till individer samtidigt som den stöder lokal handel.

 

Enligt forskning från Accenture som gjordes i juni 2020 i över 20 länder visade det sig att mer än hälften av konsumenterna runt om i världen har börjat köpa mer lokalt producerade produkter, bland annat för att stödja små företag. Det finns fler exempel runt om i världen där man har tagit fasta på denna ökande trend.

Några andra exempel på platser som införskaffat en platsbunden valuta för att stimulera lokal konsumtion är Santa María Jajalpa, en liten stad utanför Mexico City, där man tog fram så kallade ”jajalpesos”. Även Castellino del Biferno i södra Italien har experimenterat med ”Ducati”-sedlar.

 

Kan du inspireras av några av dessa innovativa lösningar för att boosta lokal konsumtion på din plats? Innan du börjar trycka pengar av en massa träbitar, fundera på vad din stad, kommun eller region kan använda för valuta som har koppling till platsen? Tygsedlar i Borås? Kalkstensmynt på Gotland?

Skicka en kommentar

Tips: Du kan använda dessa html-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

comment-discussion home camera files-empty envelop compass map bubbles4 stats-dots trophy cool Placebrander på facebook Placebrander på Instagram Placebrander på Twitter Placebrander på Linkedin dots-three-vertical snapchat-ghost chevron-right chevron-left
Logga in