De hetaste tekniktrenderna 2017

Placebrander har det senaste året arbetat tätt tillsammans med Science Park Mjärdevi i Linköping, bland annat i arbetet att attrahera talang till sin plats. Vi var lite smått avis på deras VD Lena Miranda som började året med att besöka världens största teknikmässa, CES 2017 i Las Vegas. Vi tog en pratstund med Lena för att få en glimt av de trender som hon snappat upp.

Hur kom det sig att du åkte till CES 2017?

Vi besökte CES tillsammans med vinnarna i tävlingen East Sweden Hack 2016. Fyra killar som läser D-linjen vid Linköpings universitet och utvecklade tjänsten Share a bike, som innehåller både cykeldelning och spårning av stulna cyklar via ett smart lås. Jättekul att se hur de tog tillvara tiden på CES, och skapade kontakter med både kinesiska kontraktstillverkare såväl som med potentiella samarbetspartners. De hade gjort en plan över allt de ville se och uppleva, och följde den systematiskt under dagarna. På kvällarna hann de också med att få ”the real Vegas experience”.

Vilka är de hetaste tekniktrenderna som du tar med dig hem till arbetet med att utveckla er Science Park?

Jag tar framför allt med mig upplevelsen av hur VR och AR tar steget vidare med nya applikationer. Här finns allt från smarta hem-produkter såsom köksrobotar, kafferobot, uppkopplad brödrost, glassmaskin och sockervaddsmaskin. Även segmentet hälsa och sport är stort och det går att hitta allt från uppkopplade smarta skor till uppkopplade cykelpedaler och glasögon som ger dig realtidsdata under ditt träningspass. Självklart finns det en uppkopplad pillerburk liksom mängder av wearables, som ger dig information om ditt hälsotillstånd. Vissa trendspanare tror att VR/AR inom tre år kommer att smälta samman med vårt vardagsliv. Den uppkopplade världen finns bakom hörnet, oavsett vi gillar det eller ej. Hela VR-segmentet väntas skapa intäkter på 4,5 miljarder kronor under året, enligt en prognos från CTA, Consumer Technology Association.

VR-upplevelserna låter inte vänta på sig och här har jag fått uppleva allt från bergodalbanor, flyg- och båtturer till konsertupplevelser och uppkopplade musikbibliotek och gym. Grymma upplevelser i nya verkligheter! Efter en eftermiddag i VR- och AR-världen är dock kroppen rätt mörbultad. Glasögonen och fästena är fortfarande rätt klumpiga, och tekniken är långt ifrån perfekt i alla applikationer. Det är rätt kännbart, även för den som inte blir åksjuk i första taget. Känslan av att ha fått alla dessa upplevelser komprimerat är dock extatisk för en tech-nörd.

Skicka en kommentar

Tips: Du kan använda dessa html-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

comment-discussion home camera files-empty envelop compass map bubbles4 stats-dots trophy cool Placebrander på facebook Placebrander på Instagram Placebrander på Twitter Placebrander på Linkedin dots-three-vertical snapchat-ghost chevron-right chevron-left
Logga in