OpenAI och ChatGPT

Vad är det och hur funkar det?

En inblick i AI-verktyget ChatGPT

ChatGPT lanserades i november 2022 av OpenAI och har sedan dess blivit omtalad, omskriven, älskad och hatad. ChatGPT kan vid första anblick framstå som en sökmotor eller chatt, men är mer av en smart robot som har förmågan att lägga samman, analysera och bearbeta information från en rad källor.

Verktyget är gratis att använda, men som gratisanvändare möts du ofta av att sidan är övertrafikerad. Du har dessutom ett begränsat antal frågor per timme att ställa. ChatGPT Plus lanserades i februari, och ger dig förtur och möjlighet att ställa fler frågor, och det kostar cirka 200 kronor per månad. Adressen är https://chat.openai.com/chat

Precis som allt annat på Internet gäller det att vara källkritisk, och alltid dubbelkolla att informationen som presenteras faktiskt stämmer. I skrivande stund är den inte uppkopplad mot Internet med aktuell information, däremot har den matats med miljoner dokument fram till 2021. Det innebär att den inte är att likna vid en Googling, du kan alltså inte fråga den – Vilka festivaler sker i Malmö under 2023.

Texterna som genereras av ChatGPT är unika. De är inte kopierade, utan skapas och förändras från gång till gång.

Ett exempel på användning

ChatGPT kan producera texter, omarbeta texter, utveckla texter och sammanfatta texter. Att kopiera ett svar från ChatGPT rätt av är dock inte en så bra idé, trots att den är påläst och duktig ger den en tonalitet som inte är din.  Låt oss sätta den i arbete.

Vi börjar med att fråga ChatGPT om den kan presentera lite grundläggande fakta om Sverige.

ChatGPT presenterade ett formellt och korrekt svar. Låt oss istället be den att formulera om texten på ett annat sätt.

Nu fick vi istället en lite skämtsam och ironisk text. Låt oss se om den kan skapa en tweet.

Den svarar på mina kommandon, och precis som i vilken konversation som helt gäller det att vara tydlig. Ge den kompletta instruktioner, eller var svävande och se vad som presenteras.

Kanske vill du sammanfatta ovanstående svar, och få det presenterat på engelska?

ChatGPT kan kommunicera på omkring 30 av de största språken, och då den inte direktöversätter texter, utan tolkar och skriver om, blir översättningar ofta mycket tillfredställande.

Ponera att du skrivit en längre text om din plats, men kanske du vill ha andra varianter av texten. Genom att ge kommando: Skriv om texten på ett nytt sätt: [klistra in din text], så omarbetas texten. Du kan också vara mer precis än så, du kan be den ändra tempus, ersätt datum, addera platser etc.

Att leta information och skapa tabeller kan vara tidsödande. Men återigen, precis som alltid, var källkritisk. Dubbelkolla informationen.

Här listades fem stora evenemang, men inte de största.

Den har åtminstone inga problem med att be om ursäkt, den vill väl men har inte alltid rätt.

Jag tror att det handlar om att vara nyfiken, att utforska och att försöka förstå. Nu har du fått ett exempel på hur verktyget kan användas. Vid sidan om detta kan ChatGPT exempelvis programmera, designa, skriva mail och svara på förfrågningar, göra sökordsanalyser och generera bilder. Vi har troligen bara lättat på locket till möjligheterna kring AI och tillsammans fortsätter vi utforska framtida möjligheter.

Skicka en kommentar

Tips: Du kan använda dessa html-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

comment-discussion home camera files-empty envelop compass map bubbles4 stats-dots trophy cool Placebrander på facebook Placebrander på Instagram Placebrander på Twitter Placebrander på Linkedin dots-three-vertical snapchat-ghost chevron-right chevron-left
Logga in