Värderingsdriven platsutveckling

Här vävs arv och framtid samman

En plats byggd på drömmar om framtiden

Dare, Care och Share. Det är värdeorden som vägleder fastighetsägarna bakom stadsdelen Ebbepark i dagliga beslut och som sätter riktningen framåt. När du besöker platsen ska orden både kunna kännas och upplevas. 

Ebbepark, en ny stadsdel centralt i Linköping, vilar på många människors drömmar om den framtida staden. När en vision för det nya området skulle tas fram involverades 340 personer i processen. Deras tankar och idéer vävdes samman i en rapport som sedan fungerade som en vägvisare i utformningen av området. Här handlade det om att våga vara modig och tänka nytt. Att agera med omtanke om människan och planeten. Att tänka smart och dela på resurser, och nyttja de resurser som redan finns. Dare, Care och Share.

Den rapporten formar fortfarande vårt arbete, inte minst genom värdeorden Dare, Care och Share. För oss är det mer än bara tre fina ord. Det är våra ledstjärnor som stakar ut riktningen för den fortsatta utvecklingen av området, säger Linn Lichtermann, community manager i området. 

Ebbepark utvecklas av Sankt Kors, Stångåstaden och Lejonfastigheter, tre kommunägda fastighetsbolag med ansvar för i tur och ordning kommersiella lokaler, bostäder och lokaler för offentlig verksamhet. Tillsammans har de hittat ett förhållningssätt till platsutveckling som är både nytänkande och ödmjukt. 

Dare

Dare handlar förstås om mod. Att vara modig i det dagliga arbetet såväl som i de stora, avgörande besluten. Att våga tänka nytt och göra saker annorlunda. Testa något utan att i förväg veta exakt vart det ska leda eller vad resultatet ska bli. Här finns plats för både nya, och kanske lite knasiga, idéer. 

Det främsta exemplet på mod är Testbädd Ebbepark, där nya idéer testas i full skala, i en helt verklig miljö. I testbädden testas alltifrån nya material och ny teknik till nya arbetssätt och affärsmodeller, allt med syftet att snabba på den hållbara omställningen.

Care

Care handlar om omtanke, i det stora såväl som i det lilla. Det handlar om att visa omtanke om planeten och framtiden, men även om människan här och nu, i dag. Att komma till Ebbepark ska kännas vänligt, välkomnande och inkluderande. Här tar man hand om både människa och miljö. 

Värdeordet Care kommer till liv bland annat genom mötesplatser och mötesanledningar som bidrar till att människor knyter an både till platsen och till varandra. 

Ebbepark står också värd för ett Vinnova-finansierat projekt, ABC för meningsfulla möten, som syftar just till att utforska hur den fysiska miljön bättre kan utformas och aktiveras för att stärka gemenskap och samhörighet. 

– Det finns en lång rad exempel på olika initiativ, där de månatliga språkluncherna som arrangeras tillsammans med Röda korset/Språkvänner i Linköping är ett som ligger mig lite extra varmt om hjärtat. Vid luncherna samlas både nya och etablerade svenskar över en bit mat och i ett samtal om vardagliga ämnen. Utöver möjligheten att lära sig svenska har luncherna också blivit ett viktigt socialt. sammanhang för många, säger Linn. 

Share

I Ebbepark ska det gå att leva smart. Att dela på resurser och nyttja det som redan finns. Ebbepark är fyllt av smarta delningslösningar, och här försöker man också att skapa en kultur där resursdelning är en självklarhet. Men det handlar inte bara om saker, det handlar minst lika mycket om att dela kunskap, inspiration och idéer. 

Värdeordet Share finns dels inbyggt i själva områdets infrastruktur, såsom energi- och mobilitetslösningar, men vi vill också att ebbeparkarna – alla de som tar del av den här platsen – ska få en möjlighet att dela resurser, berättar Linn. Vi har bland annat testat en digital delningsplattform där vi lärde oss mycket om vilka förutsättningar som behöver vara på plats för att människor ska vilja dela och vi har också satt upp en delningshylla där människor kan lämna saker de inte längre behöver och ta något som någon annan har lämnat. Hyllan har blivit oväntat populär och många besöker oss bara för att ta en titt i hyllan. 

Förutom att värdeorden ger en tydlig riktning för områdets fortsatta utveckling och olika konkreta initiativ så formar de också dagliga beslut och bidrar till att de beslut som fattas inte bara är de enklaste, mest omedelbara. 

Ett exempel är den takterrass som finns på en av kontorsfastigheterna i Ebbepark, som har gjorts öppen och tillgänglig för allmänheten. 

Som fastighetsägare hade vi kunnat välja att låta takterrassen vara något exklusivt för bara våra hyresgäster, men det hade rimmat illa med värdeorden och vår önskan om att skapa en inkluderande och social plats. Alltså har vi valt att hålla den öppen för allmänheten. När vi skulle välja växter till odlingslådorna hade vi kunnat göra det enkelt för oss och odla något lättskött, estetiskt tilltalande. Men det hade inte levt upp till vår ambitionsnivå, så istället odlar vi bara ätbara grödor, som dessutom vem som helst får skörda. Självklart finns en massa risker och potentiella problem, men med värdeordet Dare i ryggen så valde vi att prova. Med facit i hand kan vi konstatera att det fungerar jättebra och att takterrassen har blivit den härliga och sociala plats som vi drömde om, säger Linn.  

Ett arv som lever vidare

De värden man har valt att förvalta i Dare, Care och Share går också att spåra långt tillbaka i tiden. Det som nu utvecklas till en attraktiv stadsdel där människor kan bo och arbeta har tidigare varit ett äldre industriområde. I mitten av 1900-talet låg Wahlbecks Fabriker på platsen. Repslageriet hade ett, för sin tid, utvecklat miljötänk, de tog stort socialt ansvar och såg möjligheter i de utmaningar de ställdes inför. De främjade resursdelning mellan privatpersoner och företag, lät branddammen användas som swimmingpool och öppnade upp fabriksanläggningens tvätteri för de anställda att tvätta sina privata kläder. Tallarna längs gatan utanför planterades av bolaget för att skapa en trivsam miljö. Wahlbecks Fabriker finns inte kvar idag, men Ebbepark bygger vidare på deras tankesätt och omvandlar det till nya möjligheter utifrån dagens förutsättningar.

Även namnet, Ebbepark, kommer från Ebbe Wahlbeck som under en tid ledde företaget tillsammans med sin bror. Han beskrivs som socialt älskvärd med ett utmärkt affärssinne. För att hjälpa till att bära kulturarvet vidare har även gator, parker och torg fått namn som hämtar inspiration från områdets historia. Fastighetsägarna krokar arm med platsens rika kulturarv genom att applicera mönster från Wahlbecks fabrikers kända matta Rubirosa på en husfasad, låter gångar och planteringar i parken forma mattans mönster och flörtar med tidigare arkitektur på nya byggnader.

 

Här byggs inte bara en ny stadsdel, här utforskas samhällsbyggnad och hållbar byggnation på riktigt. För när fastighetsägarna väljer att se vinster i smarta lösningar, innovationer och omtanke istället för att bara räkna kronor och ören – då skapas framtid. 

Läs mer om Ebbepark här.

 

Skicka en kommentar

Tips: Du kan använda dessa html-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

comment-discussion home camera files-empty envelop compass map bubbles4 stats-dots trophy cool Placebrander på facebook Placebrander på Instagram Placebrander på Twitter Placebrander på Linkedin dots-three-vertical snapchat-ghost chevron-right chevron-left
Logga in