Fogo Island – invånardriven platsutveckling

Kanadensiska fiskesamhället Fogo Island utanför Newfoundlands kust har 2400 invånare. Här har ett antal eldsjälar skapat enastående arkitektur och spännande innehåll på en magisk plats. En av de främsta eldsjälarna heter Zita Cobb, är uppvuxen på ön, har en bakgrund som finansexpert i teknikbranschen och hade en vision om att skapa en internationell mötesplats på Fogo Island. Resan började 2001 och idag är Fogo Island en internationell förebild.

Fogo Island

Invånarna på Fogo Island äger attraktionerna

Utvecklingen har hela tiden skett genom att involvera invånarna. Man tillämpar socialt entreprenörskap och allierar sig med kreativa krafter från andra platser. Uppdragsbeskrivningarna är ofta formulerade som en dikt snarare än torra beskrivningar. Norgebaserade arkitekten Todd Saunders fick uppdraget att skapa byggnader på naturens villkor. Med inspiration från skandinavisk och japansk arkitektur har han ritat hotell/restaurang och fyra studios där skapandet kan ske med naturen som inspiration.

Verksamheterna drivs av invånarna själva och här möts konstnärer, filmskapare, författare, musiker, designers och tänkare från hela världen. Dessutom har invånarna skapat kafferosteri, glassbar och en rad andra turistattraktioner – allt på naturens villkor.

Imponerande exempel på platsutveckling

De lyckas med en perfekt balansgång mellan att bevara naturens skönhet och skapa kommersiella intressen på en ö långt ute i Atlanten. Ett imponerande exempel på fin platsutveckling och platsmarknadsföring.

Reportage om Fogo Island på Monocle.com, del 1

Reportage om Fogo Island på Monocle.com, del 2

Fogo Island Fogo Island

fogo_island_inn
fogo_island_inn_04
fogo_island_inn_03
fogo_island_inn_02
fogo_island_inn_02
fogo_island_inn_02
fogo_island_inn_02
fogo_island_inn_02

Kommentarer

Gunnar Åsbjer

15 december 2014 09:59

Hej!

Har sett TV-programmet ikväll. Mer än imponerad.

Hur tar man sig dit?

Vänligen

Gunnar Åsbjer

lotta westerlund

18 maj 2016 06:52

Sen The swedish programme ofta yoyr island and hotell. How dom i get The tripp too The wonderful place ? ?lotta

comment-discussion home camera files-empty envelop compass map bubbles4 stats-dots trophy cool Placebrander på facebook Placebrander på Instagram Placebrander på Twitter Placebrander på Linkedin dots-three-vertical snapchat-ghost chevron-right chevron-left
Logga in