This is Kiruna – How to move a city

kiruna_film

Swedish Institute har lanserat en kort dokumentär om en av världens största urbana förflyttningar i modern tid, flytten av Kiruna i norra Sverige. Anledningen till flytten är att gruvdriften från Sveriges största gruvbolag LKAB gjort att staden riskerar att sjunka och projektet som genomsyras av hållbarhet och innovation väcker nyfikenhet och intresse på många håll.

Kirunaborna lever sedan en tid tillbaka med en stad i flytt och i dokumentären får lokalbefolkning, representanter för LKAB och arkitektfirman White berätta om flytten ur sitt perspektiv. Projektet har redan påbörjats men beräknas pågå i 20-30 år och många byggnader rivs för att byggas upp på nytt samtidigt som vissa viktiga landmärken, tillexempel den vackra kyrkan, ska flyttas i sin helhet till en ny plats.

Att flytta på Kiruna är enda sättet för LKAB att fortleva. Vill du veta mer om hur de är involverade i flytten av 10 000 personer, 5 000 bostäder och 700 000 kvadratmeter lokal- och bostadsytor berättar de mer på sin webbplats.

Andan är positiv och man har fått chansen att bygga en bättre och mer hållbar plats att leva på. Flytten pågår och Kirunaborna lever med ett projekt som imponerar utomlands. I Sverige, där kan vi minsann flytta en hel stad om det behövs.

Skicka en kommentar

Tips: Du kan använda dessa html-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

comment-discussion home camera files-empty envelop compass map bubbles4 stats-dots trophy cool Placebrander på facebook Placebrander på Instagram Placebrander på Twitter Placebrander på Linkedin dots-three-vertical snapchat-ghost chevron-right chevron-left
Logga in