Kompetensbristen växer – platssamverkan kan vara lösningen
Många företag brottas med en och samma utmaning: att hitta och behålla rätt kompetens. För att lösa problemet handlar det inte längre bara om att erbjuda bättre löner och förmåner. Platsen, där företaget är baserat, har blivit en avgörande faktor. När storstäderna drar till sig de bästa talangerna, blir det allt svårare för mindre orter att konkurrera. För att vända trenden krävs aktivt arbete med att utveckla och marknadsföra platser.
Forskning visar att dagens unga talanger inte bara väljer jobb baserat på arbetsuppgifter och lön. En attraktiv livsmiljö spelar en avgörande roll när de väljer var de vill bo och arbeta. För många företag är det fortfarande en ögonöppnare – platsens attraktivitet är inte bara något som påverkar invånare, det kan också vara en strategisk konkurrensfördel för att locka och behålla talanger.
– För att locka rätt kompetens måste företag se till att platsen är attraktiv. Det är en långsiktig investering som alla vinner på. Vi ser allt fler storbolag som tillsätter specialiserade roller inom just platsutveckling och platsmarknadsföring. Detta är en långsiktig strategi för att kunna attrahera talang till platsen där de verkar, säger Sofie Gunnarsson, Placebrander.
För att bemöta kompetensbristen och skapa hållbara tillväxtsamhällen måste företag, kommuner och platsutvecklare samarbeta. Det handlar om att konkret arbeta med att stärka platser genom gemensamma strategier och insatser. Genom att utveckla platsens attraktivitet kan företag bli mer konkurrenskraftiga och enklare attrahera talanger – samtidigt som de bidrar till lokalsamhällets tillväxt.
IKEA och Älmhult visar vägen
Ett av de mest talande exemplen på platsutveckling i praktiken är varumärket IKEA i Älmhult. Genom att inte bara satsa på att växa som företag utan även på att utveckla Älmhult som en plats att leva och arbeta på, har IKEA förstått vikten av att engagera sig i sin lokala samhällsutveckling. Det handlar om att bygga en plats där människor vill bo och verka – en strategi för att locka rätt kompetens.
– Älmhult är hjärtat av IKEA. Det är platsen där IKEA en gång startade och den är fortsatt väldigt viktig för oss. Det är avgörande för vår fortsatta utveckling och förmåga att både behålla och attrahera rätt kompetens att platsen är attraktiv att såväl arbeta som att bo på och besöka. För att stärka platsen Älmhult gör vi därför rad mängd olika satsningar där samverkan är nyckeln till framgång, säger Mattias Lindqvist, Society & Community Manager på bolaget IKEA Älmhult AB.
Tillsammans med Älmhults kommun har IKEA ambitionen att etablera en Inkubator för start-ups med fokus på lösningar för livet i och kring människors hem. Bland annat kommer de att utforska och utveckla ett helt nytt boendekoncept för unga – något som görs i samverkan andra samhällsaktörer och näringsliv. I nära samarbete med centrumföreningen Handelsplats Älmhult planerar IKEA Älmhult AB också att etablera en designmarknad i centrala Älmhult för små eller nystartade företag att sälja sin design och vintageprodukter.
– Vi gör också ett flertal satsningar för att stärka Älmhult som designdestination, inte minst genom vår eget IKEA Museum och förvärvet av Möbeldesignmuseum där vi även har ett nära samarbete med ett antal designskolor vars studenter kommer att visa upp sina projekt på plats i Älmhult under året, fortsätter Lindqvist.
Masterclass ska sprida kunskap om platsattraktion
Nu tar vi, tillsammans med IKEA Älmhult AB, initiativet till en Masterclass i Älmhult där representanter från näringsliv och offentlig sektor i hela Sverige möts för att lära sig hur de tillsammans kan skapa konkurrenskraftiga platser som attraherar både invånare och talanger. Mellan 30 september och 1 oktober, från lunch till lunch, delar vi med oss av både teori och praktik i en inspirerande miljö. Deltagarna kommer att få utforska strategisk platsutveckling, talangattraktion och platsmarknadsföring genom att arbeta med skarpa case. Läs mer och anmäl dig här.