Moa flyttade till Træna i Nordnorge

Træna Norge

Foto: Hans Petter Sørensen

Moa jobbade med stadsutveckling i Malmö när tillfälligheterna förde henne till Norges tredje minsta kommun belägen på polcirkeln några timmars båtfärd från fastlandet. Här är Moas berättelse om sitt magiska Træna.

Moa Björnson Træna Norge

Hur kom det sig att du flyttade till Træna?

Jag hade varken sett eller hört om Træna, det är Norges tredje minsta kommun och den ligger 33 nautiska mil ut till havs. Som svensk bosatt i Malmö hade man liksom inte riktigt vägarna förbi. Men det hela skedde av ren tillfällighet, en rekommendation om ett ledigt jobb och så mindes jag att jag sagt att ’jag nån gång måste bo i Nordnorge’. Plötsligt blev det alltså så.

Traena_Norge

Vad är Træna för plats?

Det är en svårt vacker plats precis på polcirkeln, några timmars båtfärd från fastland. Ett slags otropiskt paradis. Här är kallt och kristallklart vatten, vita stränder, en skyline av høga fjäll, massor av fisk, midnattssol, norrsken, örnar, valar och 500 fina människor. En microvärld. Men även om det är ett litet samhälle så måste allt finnas för att det ligger så avlägset allt annat. Skola, vård, omsorg, handel. Man har länge levt på fisk. Træna är Norges äldsta fiskesamhälle. Men numer är det snarare Trænafestivalen, som gör Træna mest känt. Den toppar the Guardians lista över bästa festivalerna och folk reser hit för att uppleva spelningar i grottor i fjällen, för att få dansa uppe på berget i midnattssol och för att vara med på ö-hopping med Norges bästa kockar som lagar 12-rätters medan man kryssar runt i havgattet. Festivalen är en speciell mix av total avlägsenhet och urbant liv på samma gång. Som att plocka de bästa russinen ur storstadens kaka och placera dem i den vackraste naturen.

Træna Norge Træna Norge

 

Du är utvecklingschef på Træna kommun, vad innebär det?

Det innebär att se till att skapa långsiktighet i detta ösamhälle, att tänka Træna som en hållbar och levande plats i många år framöver. Som liten kommun som huvudsakligen varit baserat på en näring, fisket, kan man lätt drabbas när konjunkturen svänger eller när något annat i omvärlden ändras. Vi behöver jobba med platsens potential på ett bredare plan. Upplevelsenäringen är i dagsläget underutvecklad här, men den bransch som växer mest i regionen. Här kan mycket göras, och Trænafestivalen är ett bevis på att platsattraktiviteten är hög. När det gäller näringsliv skall satsningarna ske bredare, man börjar få en förståelse för att havbruk är mer än enbart fisk. Tång som resurs, vatten, vindenergi osv. Och att börja tänka att kvalitet och hållbarhet kan vara mer lönsamt än produktion i stora volymer. Närmarknaden och intresset för lokalt producerad mat ökar i hela Norge. Som utvecklingschef får jag se till att vi går åt samma håll, att vi blickar längre än enbart runt hörnet och att vi skapar sammanhang i det vi gör. Det handlar om att jobba med alla som bor här, men också att dra in nya kontakter utifrån och sätta igång samarbeten i regionen.

Træna Norge

Berätta, vad är det ni gör?

Inom turism så satsar vi dels på ett lokalt utökat samarbete och dels på att se på nya etableringar. Hotell och fler olika boendealternativ behøvs. Naturen är storslagen och man vill bo på ett sätt som är i samspel med den. Inom näringsliv o havbruk så har vi dragit igång en satsning på SpisTræna, att utveckla ätbara produkter som är lokalt framtagna. Tång och alger kommer på marknaden mer och mer. Förhoppningsvis finns en tångprodukt från Træna på hyllorna snart. En sak vi satte igång med direkt när jag flyttade hit var att starta ett Artist in Residence, eller ett arctics in residence. Det handlar om att få kreativa folk att komma och testa livet på Træna, ta med sig sitt konst- samhäłls- eller businessprojekt och skapa något här, på den arktiska cirkeln. Men det är samtidigt en bostadsannons i ‘fullskala’. Man bor nämligen i ett nybyggt arkitektritat hus, som man skulle kunna flytta in i om man blir förälskad på riktigt.

Træna Norge

Berätta om projektet Trænas-Hawaii!

Det finns en speciell koppling mellan ö-grupperna som ligger på motsatt sida klotet. Det var en ung man härifrån som i slutet av 1800-talet emigrerade till Amerika och hamnade på Hawaii. Han fick en lillasyster några år efter att han lämnat Træna och för att hålla kontakten med familjen skickade han en kamera till henne. Hon blev som ung kvinna fotografen med stort F och dokumenterade livet på Træna i ett helt sekel. Tex tog hon passbilder på alla boende i kommunen, eftersom det blev ett krav under andra världskriget. Hon skickade brev och bilder till storebrodern och han skickade kokosnötter och exotiska souvenirer tillbaka. Som instagram fast för 100 år sedan. Syskonen hade en korrespondens genom hela livet, över världshaven och genom världskrig, börskrascher, kriser. Ett helt 1900-tal skildras genom deras brev och bildväxling. Men de träffades aldrig. Han dog i Amerika och hon i Træna. Nu har vi tagit reda på ca 1000 negativer från henne och ca 150 brev som brodern skickat. Och nu aktualiserar vi historien och använder den på olika sätt. Det blir nyfotografering av alla som nu bor i Træna,i hennes anda. Och så ska vi återuppta kontakten till Hawaii igen. Skolsamarbeten, fotoutställningar, kulturutbyten och annat står på planeringen. Och i destinationssammanhang påbörjar vi profileringen av Træna som Norges Hawaii.

Trænas-Hawaii

Vad hoppas du åstadkomma?

Först och främst en bra process. Få samarbete och nytänkning att funka och att det som sker här blir långsiktigt hållbart. Det är inte JAG som åstadkommer det, utan vi tillsammans. Till syvende och sist handlar det om människors livskvalitet och var man väljer att bo och verka. Precis som i vilken stad eller kommun som helst. Man ska kunna bo bra, leva gott och om man skulle leka med tanken att alla levde som vi, att det då skulle vara hållbart ur ett globalt perspektiv.

Stort lycka till med ett inspirerande arbete!

TAKK, det sista fattar jag är väl utopiskt, men utan ambitioner kommer man väl ingenstans?

Mer information om Traena på tenktraena.no eller genom kontakt med @moabjornson

Træna Norge

Kommentarer

Steinar Johansen

23 juli 2015 09:39

Moa er en fantastisk person
Hun har fått til mye optimisme på Træna og hos alle som har litt eller mye tilhørighet til dette samfunnet.
Har til dags dato ikke hørt eller lest et negativt ord om henne eller de påfunn hun finner på.
Hun er en slags idebank som aldri ser ut til å gå tom
Vi som kommer herifra forguder henne
Alle steder burde hatt ei Moa

Susanne Johansen Buøy

23 juli 2015 10:12

Takk Moa.Fine ord fra en flott jente!

Anna Lena Ingemansson

14 oktober 2015 03:06

Hej Moa !
Har precis sagt hej då till dina fina föräldrar som varit inne här på Not Quite i Fengersfors.
Jag blev så intresserad av vart du höll till och de berättade glatt. Artist in residence berättade de att ni hade hos er och det gjorde mej nyfiken, då vi på not quite är med i projektet Trans Europe Halles.
Vart hittar man länkar till det ?

ha det gott / Anna Lena I

Moa

10 december 2015 11:27

Hej! Om du inte såg på facebook redan så är alltså nya søknadsrundan ute nu! http://www.airtraena.wordpress.com eller http://www.tenktraena.no/air
Bästa hilsen
moa

Skicka en kommentar

Tips: Du kan använda dessa html-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

comment-discussion home camera files-empty envelop compass map bubbles4 stats-dots trophy cool Placebrander på facebook Placebrander på Instagram Placebrander på Twitter Placebrander på Linkedin dots-three-vertical snapchat-ghost chevron-right chevron-left
Logga in