Niklas Nordström om Luleås samarbete med Austin

Austin Luleå

Luleå kommun har skapat ett unikt samarbete med Austin. Placebrander ringde upp Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) för att höra om tankarna bakom.

– Syftet är att generera möten, affärer och samarbeten mellan företag på våra platser. Det här är inget vänortsamarbete med artighetsvisiter, det här är en insats för att stimulera näringslivet, säger Niklas Nordström.

Niklas Nordström

Niklas Nordström har tillsammans med flera andra intresserat sig för Austin under en längre tid och nyfiket studerat vad som ligger bakom deras tillväxt. Under augusti 2014 beslutade kommunstyrelsen att ingå samarbetsavtal med miljonstaden Austin i Texas. På pappret skiljer sig städerna mycket åt men det finns en hel del beröringspunkter och det är dessa man fokuserar på i samarbetet.

Direktlinje mellan Sverige och Austin

Austin vill bland annat lära sig mer om ett program kring tjejer och teknik i Luleå. Därtill vill man skapa samarbeten och utbyten kring kultur, företagande och Science Parks. Man eftersträvar också en direktlinje mellan Stockholm och Austin och på sikt kanske också mellan Luleå och Austin.

Facebooketableringen avgörande

Utvecklingskontoret på Luleå kommun äger avtalet och även näringslivskontoret kommer att vara drivande i arbetet. Niklas Nordström tror att Facebooketableringen har varit avgörande för samarbetet.

Luleå

Avtalet har ingen tidsgräns utan löper tills vidare och Niklas Nordström berättar om sina tankar kring vad man har åstadkommit om fem år.

– Om fem år har vi konkreta affärssamarbeten. Ett antal amerikanska företag har etablerat sig här och har genomfört förvärv. Vi erbjuder svenska ungdomar att åka till Austin för att utvecklas samtidigt som vi såklart också tar emot ungdomar från Austin.

Vi tackar Niklas Nordström för pratstunden och önskar Luleå kommun lycka till med det spännande samarbetet!

Skicka en kommentar

Tips: Du kan använda dessa html-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

comment-discussion home camera files-empty envelop compass map bubbles4 stats-dots trophy cool Placebrander på facebook Placebrander på Instagram Placebrander på Twitter Placebrander på Linkedin dots-three-vertical snapchat-ghost chevron-right chevron-left
Logga in