Platsmarknadsföring och kriser

Under förra veckan hade jag förmånen att hälsa deltagare från 12 städer välkomna till vårt event Smarta Platser. En utav föredragsghållarna Hjörtur Smárason, som jag lärt känna via Twitter, hade rest ända från Island för att berätta om hur en kris kan föra med sig en mängd positiva effekter för platsmarknadsföring. Och han gjorde det på ett väldigt inspirerande sätt.

“Håll utkik efter kriser – och ta hand om dem”

I samband med Eyjafjallajökulls vulkanutbrott 2010 riktades hela världens ögon mot Island. En exotisk destination fick utrymme i världens största medier med sitt minst lika exotiska vulkannamn, som hela världens journalistkår kämpade med att försöka uttala rätt.

Hjörtur beskrev under sitt föredrag en besöksnäring som vuxit och kraftsamlat under kris och lyfter det positiva som uppstår i samband med detta. Här kan du se Hjörturs föredrag.

Norrköping och Malmö två goda exempel

Och visst kan vi väl se en mängd goda exempel på hur en kris blivit en vändpunkt i platsmarknadsföring och platsers utveckling. Norrköping som under 90-talet stod med ekande tomma industrilokaler mitt i centrala staden och efter stor kraftsamling lyckats förvandla traditionella industrilokaler till en kreativ nod för universitet, kultur och företagande.

Eller Malmö som i samband med nedmonteringen och ivägskeppandet av Kockumskranen passade på att manifestera att epoken arbetarstad är förbi och att man förvandlats till en kreativ kunskapsstad. Manifestationen skedde genom ett stort farvälparty vid hamnen där Kockumskranen låg.

Hjörtur sätter fingret på något väldigt värdefullt för oss placebranders. Välkomna kriserna och gör något bra av dem. För de som har en miljö där det mesta tuffar på lite lagom bra riskerar att bli “fat and lazy” – och vem vill bli det.

Skicka en kommentar

Tips: Du kan använda dessa html-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

comment-discussion home camera files-empty envelop compass map bubbles4 stats-dots trophy cool Placebrander på facebook Placebrander på Instagram Placebrander på Twitter Placebrander på Linkedin dots-three-vertical snapchat-ghost chevron-right chevron-left
Logga in