Prova en ö – ansök om att bo på Anholt

Proba en ö - danska AnholtStrand på Anholt. Bilden kommer från Kenneth Ammitzbølls film från ön.

I Kattegatt, nästan mitt mellan Sverige och Danmark fast en aning närmre det danska fastlandet, ligger danska Anholt. Ön är 21,75 km² och har runt 160 invånare. Stora delar av ön är naturreservat och på östra delen av Anholt ligger Nordeuropas största öken.

Att bo på en liten ö i Kattegatt kan vara speciellt och annorlunda jämfört med traditionellt fastlandsliv. Det är liksom ingen fara att låta småbarn gå över gatan själva eftersom det knappt finns någon trafik, och istället för trafikbrus hör man alltid ljudet av havet. När man går hemifrån låser man dörren men låter nyckeln sitta kvar i låset för att visa att man inte är hemma och i samhället känner alla sig närvarande, deltagande och har stort inflytande. Mobiltelefonerna däremot, de fungerar inte alltid men å andra sidan kan du vara säker på att om du glömmer din cykel olåst någonstans – ja, då står den kvar dagen därpå.

Nu har skolstyrelsen på Anholt Skole og Børnehave tagit ett litet annorlunda initiativ för att locka fler människor till ön, de vill att en familj ska få chansen att testa Anholtliv i två till fyra månader för att se om det är något för dem och vem som helst är välkommen med ansökan. Rätt finurligt, för hur ska man veta om man trivs på en liten ö om man inte först får prova?

Vill du veta mer? På Destination Djursland beskriver man Anholt som ett paradis i Kattegatt och på www.anholtliv.dk  skildrar öborna själva sitt Anholt. Om du vill kan du förstås även ansöka om att provbo på ön.

Tipstack till Moa Björnson.

Skicka en kommentar

Tips: Du kan använda dessa html-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

comment-discussion home camera files-empty envelop compass map bubbles4 stats-dots trophy cool Placebrander på facebook Placebrander på Instagram Placebrander på Twitter Placebrander på Linkedin dots-three-vertical snapchat-ghost chevron-right chevron-left
Logga in