Samhällsbarometern visar våra attityder till svenska städer

Min stad - Samhällsbarometern

De flesta har många platser som ligger dem varmt om hjärtat men ingen plats är väl viktigare än just den vi lever våra liv på? Konsultkoncernen Projektengagemang som arbetar med samhällsbyggnad och industri har gjort en djupdykning i svenskarnas relation till och uppfattning om staden de lever i. Resultatet är rapporten Samhällsbarometern 2016 och här listas bland annat vilka städer som är vackrast, vilka som är tryggast och vad svenskarna störs av i sin hemmiljö.

Överlag är svenskarna nöjda med staden eller orten där de bor och mer än hälften av respondenterna tycker att deras stad är vacker. Nio av tio är dessutom övertygade om att de blir lyckligare av att bo i en stad med trevlig och fin stadsplanering. Förstås finns dock även en del förbättringspotential. Överlag vill invånare i svenska städer ha mer gatuliv och fler parker och så vill man ha mindre trafik i centrum. När man får önska sig vad som ska byggas i staden i framtiden vill 52% ha solcellsdrivna byggnader, 17% rälsbunden bana i luften och 7% önskar sig en anläggning för skidåkning inomhus.

Fler vill ha cykelväger

Bland topp fem över Sveriges vackraste byggnader hittar vi Visby ringmur följt av Drottningholms slott, Stadshuset i Stockholm, Högakustenbron i Kramfors/Härnösand och Uppsala domkyrka. Om man vill navigera fram runt dessa vackra byggnader ligger faktiskt cykeln i topp som det transportmedel man anser vara smidigast att ta sig runt med i städerna. Bilen kommer på andraplats följt av kollektivtrafik där många önskar sig förbättringar.

Det man tycker sig se i rapporten är att vackra städer har lyckligare invånare. Många önskar sig mer belysning, blommor, träd, buskar och grönområden, badplatser, alléer och utegym och nio av tio tror att de blir lyckligare av en trevlig och fin stadsplanering. En levande och vacker stad är en bra plats att bo på helt enkelt. 

Vill du läsa hela rapporten? Du hittar Samhällsbarometern här.

Skicka en kommentar

Tips: Du kan använda dessa html-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

comment-discussion home camera files-empty envelop compass map bubbles4 stats-dots trophy cool Placebrander på facebook Placebrander på Instagram Placebrander på Twitter Placebrander på Linkedin dots-three-vertical snapchat-ghost chevron-right chevron-left
Logga in