Sommarjobb som stärker platsvarumärket

Tänk att få sommarjobba med att stärka ett platsvarumärke, visst låter det som en dröm? För en del ungdomar och akademiker på olika platser i Sverige blir det verklighet i år.

Vi har spanat på tre exempel där ett sommarjobb inte innebär att rensa ogräs i kommunens rabatter. Inte att förringa dock, fina rabatter är minsann bra för helhetsintrycket och om helhetsintrycket är bra kommer det folk och folk drar folk. Men alltså, vi jobbar ju med platser och kan ju inte låta bli att tycka annat än att sommarjobb med platsfokus låter drömmigt.

Värnamos unga akademiker

Värnamo näringsliv ser sommarjobb som en möjlighet att skapa en god relation med unga akademiker och fånga in potentiella hemvändare. I sommar anställs en projektledare för Värnamos unga akademiker. Uppgiften blir att kartlägga akademiker från Värnamo som läser på universitet och högskolor runt om i landet. Resultatet ska paketeras i en Värnamo-modell och säljas in till företag i Värnamo.

Syftet är att bland annat att stärka näringslivet och Värnamos attityder och relationer till akademiker, knyta till sig blivande hemvändare och få fler ex-jobb till företagen i Värnamo. Ansökan är i skrivande stund öppen och man letar i första hand efter någon från Värnamo.

Unga influencers på landsbygden

Ungdomar mellan 16-25 har i under våren kunnat söka Skånes roligaste sommarjobb. Sju ungdomar från Skånes Ess och tretton ungdomar från Mittskåne och Sydöstra Skåne har rekryterats. Ansökan är stängd och urvalet till den andra sommaren med Skånes roligaste sommarjobb är i skrivande stund klart.  Ungdomarna som rekyterats kommer att få utbildning och därefter kan vi följa deras landsbygdssommar via hashtaggen #ungiskåne.

På Placebrander hoppas vi att det här inte bara är en spaning utan en trendspaning. Att jobba med att lyfta fram stolthet och ambassadörsskap hos unga människor är ett drag som är smart på lång sikt när det kommer till platsutveckling.

Tranås unga akademiker

Tranås United sjösätter inom kort ett projekt för att stötta ungdomar från Tranås som studerar på universitet runt om i landet att hitta sommarjobb i Tranås. Tanken är att studenterna ska bli en kompetensinjektion i Tranåsföretagen och att man ska knyta framtida arbetskraft till sig.  Projektet kallas för Tranås Unga Akademiker och det första steget blir att anställa en student som projektledare under fyra sommarveckor 2021. 

 

 

Skicka en kommentar

Tips: Du kan använda dessa html-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

comment-discussion home camera files-empty envelop compass map bubbles4 stats-dots trophy cool Placebrander på facebook Placebrander på Instagram Placebrander på Twitter Placebrander på Linkedin dots-three-vertical snapchat-ghost chevron-right chevron-left
Logga in