Taxichaufförer turistguidar på Färöarna

Faroe Islands

Norr om de brittiska öarna finns en makalöst vacker ögrupp bebodd av 50.000 invånare. Tillsammans med Grönland tillhör Färöarna Danmark men är i många frågor självstyrande. Invånarna är, trots sin isolerade placering, väldigt internationella. Här pratar de, förutom färöiska och danska, skandinaviska och engelska och har koll på vad som händer såväl i Danmark och i Sverige som på Island och i England. De är dessutom vana vid att ta emot turister från världens hörn.

Taxichaufförer agerar ambassadörer och turistguider

Sedan min ankomst igår har jag mött så många otroligt vänliga människor med stort hjärta för sina fantastiskt vackra omgivningar, men även för turisterna. Här är taxichaufförerna inte bara någon som transporterar dig från punkt A till punkt B. Nej, här agerar taxichaufförerna tutistguider.

Efter dagens möten på Torshavnar kommun och turistbyrån bestämde jag mig för att bege mig ut på en guidad taxitur. Den oerhört trevliga taxichauffören Birni Joensen körde mig genom ett landskap som fick mig att häpna. Under resan berättade han anekdoter om byarna vi passerade och berättade om livet på Färöarna. När han fick veta att jag är hästintresserad tog han dessutom några extra turer till ett par stall. Snacka om ambassadörskap! Få en liten glimt av min resa på bilderna nedan.

Faroe Islands

Svindlande slingrande vägar på Färöarna.

Faroe IslandsPå en av de slingrande vägarna stod några hästar mitt i vägen. De blev inte, som de hästar jag är vana vid, lite rädda för bilarna, utan gick istället fram och nosade på bilen.

Faroe Islands

Faroe IslandsTaxichauffören Birni hälsar vänligt på hästen.

Faroe Islands Faroe Islands

Faroe IslandsVi gjorde ett stopp vid den här gamla kyrkan, Saint Olavs kyrka från 1100-talet. Vi gick in i kyrkan som är den äldsta som fortfarande används på ön.

Faroe IslandsNär jag önskade stannade Birni bilen så att jag kunde fotografera.

Faroe IslandsTävlingsbana för hästar mitt i det vackra landskapet.

Faroe IslandsSista stoppet gjorde vi hos Leif Berg som äger och driver en hästanläggning med bland annat turridning och ridning för handikappade barn. Vi fick en snabb kopp kaffe och gott snack med en utav öns profiler.

Imorgon träffar jag VD på Visit Faroe Islands och VD på GreenGate Incoming. En drömtillvaro för en placebrander. Resan är en del av European Enterprise Network och Swerea/Swecasts arbete att stärka internationella relationer.

Kommentarer

Tove Midjord

8 november 2013 09:46

Hej 🙂 Jeg arbejder som telefondame hos dette taxa firma, og vi er meget glade og stolte over at få et så godt feedback, det betyder meget for os, vi prøver at gøre det beste for vores kunder kunder.

Venlig hilsen
Tove 🙂

Birgir Kruse

13 november 2013 06:02

Hej och tack for fin blogg!

Torbjörn Nyström

9 februari 2014 04:52

Finfin artikel.
Hittade mycket intressant läsning om Färöarna på en svensk sida som tillhör föreningen Samfundet Sverige-Färöarna och har adressen: http://www.samfundet-sverige-faroarna.se
God förnöjelse!

Skicka en kommentar

Tips: Du kan använda dessa html-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

comment-discussion home camera files-empty envelop compass map bubbles4 stats-dots trophy cool Placebrander på facebook Placebrander på Instagram Placebrander på Twitter Placebrander på Linkedin dots-three-vertical snapchat-ghost chevron-right chevron-left
Logga in