Värdstad till SM-veckan 2017 sökes

sm-veckan

SM-veckan har sedan starten 2009 varit en succé. Under en veckas tid blandas folkfest med svenska mästerskap i en mängd idrotter. SM-veckan arrangeras av Riksidrottsförbundet i samarbete med berörda specialidrottsförbund och värdstaden. Sveriges Television live-sänder från arrangemangen. SM-veckan arrangeras både under sommar och vinter och bland tidigare värdstäder hittar vi bland annat Halmstad, Borås, Malmö, Sundsvall, Östersund och Falun.

sm-veckan
Åsa BergströmRiksidrottsförbundet går nu ut brett för att hitta den stad som blir värd för SM-veckan vinter 2017. Placebrander passade på att ställa några frågor till Åsa Bergström, som arbetar på Riksidrottsförbundet och varit med och arrangerat en mängd SM-veckor.

Ni söker nu värd för SM-veckan vinter 2017, vad innebär det?

SM-veckan ska flytta runt på olika orter i Sverige, så väl sommar som vinter. Det är ett av våra uttalade mål med SM-veckan. Nu är vi alltså mitt i ansökningsprocessen för ny vinterstad 2017. Att bli värdstad för SM-veckan innebär att man får arrangera en av Sverige största och roligaste idrottsevenemang.

Varför ska en kommun/plats vilja vara värd för SM-veckan vinter?

I de turistekonomiska mätningar vi gör efter varje SM-vecka ser vi att städerna får mycket tillbaka med arrangera en SM-vecka. En SM-vecka ger också mjuka värden som stolthet, bättre samarbete som är svåra att sätta kronor och ören på.Det har många värdstäder vittnat om. Dessutom ger det ju ett uppsving för den lokala idrotten och föreningslivet. Det är dessutom otroligt roligt att få med om en SM-vecka. Vi brukar slarvigt kalla SM-veckan ett mini-OS, men något mini är det inte längre. I Borås hade vi 41 idrotter på plats och SVT hade runt 90 medarbetare i Borås som jobbade med sändningarna. Nu på vinterveckan i Örebro går vi mot rekord igen med 25 idrotter, vilket är den största vinterveckan hittills.

Hur ser processen ut?

Nu har vi skickat ut den officiella inbjudan till landets samtliga kommuner om att söka för att bli värdstad för SM-veckan vinter 2017. Den 31 januari har vi förhoppningsvis ett gäng kvalificerade ansökningar att gå igenom. Vi går igenom alla inkomna ansökningar noga och gör ett första urval där vi går vidare med 2-3 städer. De städerna besöker vi sedan för att på plats titta på allt från arenor till eventområden. Sedan stöts det och blöts det i SM-veckans styrgrupp som består av representanter från Riksidrottsförbundet och Sveriges television.

Vad tittar ni på i urvalsprocessen?

Vi vill ju ta idrotten till folket så kreativa lösningar att få många idrotter på ett och samma ställe är något vi tittar speciellt på. Vi tittar också på kreativa lösningar av att göra SM-veckan till inte bara en idrottstävling utan också en folkfest, förutom det måste staden kunna ta emot ett skid-SM och snöskoterns stadioncross.

När har ni ett beslut klart?

Den 15 mars ska vi meddela vilken stad som får SM-veckan vinter 2017.

Ansökansdokument

Kommunbrev

Bilaga 1 Ramar för värdstad

Bilaga 2_Kravspecifikation för längdskidåkning

 

Skicka en kommentar

Tips: Du kan använda dessa html-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

comment-discussion home camera files-empty envelop compass map bubbles4 stats-dots trophy cool Placebrander på facebook Placebrander på Instagram Placebrander på Twitter Placebrander på Linkedin dots-three-vertical snapchat-ghost chevron-right chevron-left
Logga in