Trendrapport: Naturturism 2020

Visit Sweden tittar på trender inom naturturism

Visit Sweden har alldeles nyss släppt en trendrapport där man tittat på befintliga trender och samtidigt identifierat nya trender inom hållbar natur- och ekoturism.

Vad är då naturturism? Jo – det är trendigare än trendigast just nu och begreppet används för att beskriva en upplevelse som innebär att man vill koppla ifrån tekniken och njuta av en långsammare livstakt, allra helst ur ett hållbart perspektiv. Under 2020 har den här typen av turism ökat och vi behöver nog inte förklara varför, eller hur?

Hur påverkar trenderna den svenska besöksnäringen?

Fem stora trender

Redan 2015 kunde Visit Sweden pinpointa fem stora trender hos sin utländska målgrupp och fem år senare konstaterar man att de modifierats en aning men att håller i sig:

  1. Semestern som en tid för personlig utveckling
  2. Soft adventure – ökad efterfrågan på bekväma, tillrättalagda och säkra naturupplevelser
  3. Längtan till naturen och äkta upplevelser
  4. Holistisk hälsa
  5. Engagemang som en strävan

Alltså. Man vill resa säkert. Man vill upptäcka outforskade platser. Man vill ha mycket information kring äventyret i förhand och man vill att upplevelserna ska ha digital närvaro och guidning. Jo, och så vill man ha digital detox, lätt underhållning och så ska det kännas äkta och vara engagerande. Den som har ett traditionellt perspektiv på äventyr kan nog tycka att det är är en aning motsägelsefullt – men nu är det så att det är soft adventures som är det nya svarta och den som vill följa trender har en del att klura på. 

Hur påverkar trenderna den svenska besöksnäringen?

Inspirerande exempel

I rapporten lyfts flera inspirerande exempel fram. Kanske kan någon av de här hjälpa dig att hitta på idéer till din plats nästa kampanj?

 

Vill du veta mer om det här?

Läs hela rapporten om Trender Naturturism 2020
Ta reda på mer om Visit Swedens arbete
Såhär skriver Naturvårdsverket om naturturism
Kolla in branschorganisationen Naturturismföretagen

Skicka en kommentar

Tips: Du kan använda dessa html-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

comment-discussion home camera files-empty envelop compass map bubbles4 stats-dots trophy cool Placebrander på facebook Placebrander på Instagram Placebrander på Twitter Placebrander på Linkedin dots-three-vertical snapchat-ghost chevron-right chevron-left
Logga in