Färöarna stänger för turister under en helg

Nyligen bloggade vi om nationalparken Jackson Hole som ber instagrammare att inte tagga inlägg med exakt position, med hänsyn till naturen och djurlivet. I samma anda går nu Visit Faroe Islands ut med att de stänger öarna för turister under en helg i april. 

Initiativet att stänga öarna för en helg görs med omtanke av naturen som påverkats av de senaste årens ökade turismströmmar. Det finns dock en möjlighet att besöka Färöarna under den specifika helgen – om du är beredd att göra volontärinsatser för omvård av naturen.

– Vi välkomnar med glädje besökare varje år men vi har också ett ansvar mot vårt lokalsamhälle och vår vackra natur, som vi värnar om, att kunna säkra en hållbar och ansvarsfull utveckling, säger Guðrið Højgaard som är VD på Visit Faroe Islands.

110 000 besökare per år

Färöarnas besöksnäring har vuxit drastiskt de senaste åren. Idag besöks öarna årligen av 110.000 besökare, vilket är mer än dubbelt så många som de drygt 50.000 invånarna. I vår nyligen utgivna bok Platsmarknadsföring intervjuade vi Guðrið Højgaard, VD på Visit Faroe Island och redan då beskrev hon utmaningarna med en växande besöksnäring:

Från boken Platsmarknadsföring:
”Guðrið Højgaard är fullt medveten om att det finns en inbyggd utmaning i att marknadsföra en plats som orörd med syfte att generera fler besökare. En effekt kan bli att platsen inte längre är så orörd och oförstörd. Och en del småbyar känner sig invaderade.”

– Det kan vara en liten by med bara tio invånare där de inte ens jobbar med besöksnäring, vilket såklart påverkar deras vardag. Där har vi en stor utmaning som vi behöver jobba med. I vårt varumärke finns ett löfte till invånarna – nämligen att jobba med hållbarhet som ledstjärna och med varsam hand utveckla destinationen Färöarna, förklarar Guðrið Højgaard.

Tack för tipset Christer Hedberg! Vi vill för övrigt tipsa dig som läsare om att prenumerera på Christers veckovisa nyhetsbrev Tre saker som inspirerar mig just nu. Han har fingret på trendpulsen.

Skicka en kommentar

Tips: Du kan använda dessa html-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

comment-discussion home camera files-empty envelop compass map bubbles4 stats-dots trophy cool Placebrander på facebook Placebrander på Instagram Placebrander på Twitter Placebrander på Linkedin dots-three-vertical snapchat-ghost chevron-right chevron-left
Logga in