Finalister Placebrander of the Year 2016

placebrander_of_the_year

Östersund, Sörmland, Skellefteå, Sverige och Luleå tävlar om att koras till Sveriges bästa platsmarknadsförare. Olika aktörer på de här platserna är finalister i Placebrander of the Year 2016. En panel bestående av representanter från platsmarknadsförares målgrupper har hjälpt till att utse finalisterna och nu är det upp till allmänheten att rösta fram vinnaren.

Priset Placebrander of the Year instiftades 2013 och premierar imponerande insatser inom platsmarknadsföring. 2013 vann Nyköping med sin mångåriga inflyttarkampanj. 2014 vann Umeå med sin satsning i samband med Kulturhuvudstadsåret. 2015 vann Luleå för sitt omfattande platsmarknadsföringsarbete.

Med platsmarknadsföring menas insatser som i någon form syftar till att stärka en plats varumärke och generera fler invånare, besökare, evenemang, investeringar eller etableringar. Tävlingen är öppen för alla typer av insatser som syftar till att stärka en plats attraktivitet. Insatsen ska ha genomförts under 2015 eller 2016. Bidragen har bedömts främst utefter idé, genomförande, förmåga att sticka ut samt effekter.

Prisutdelning 9 november

Priset delas ut den 9 november på Placebrander’s Evening på PM & Vänner i VäxjöLäs mer här!

Rösta

I år överlåter vi till allmänheten att kora vinnaren. Läs mer om tävlingsbidragen längre ner på den här sidan och rösta på din favorit senast den 31 oktober 2016.

Röstningen är avslutad.

Finalister 2016

Här följer en presentation av finalisterna.

Surfbukten, Östersund

Tävlande organisation: Kite&Cable
Byrå: Ingen

Surfbukten är ett privat initiativ av eldsjälen Simon Jaktlund som med sina utifrånögon såg Östersund från andra perspektiv. Kan den självklara vinterstaden kompletteras med en annan profil? Själv hade Simon sett att Östersund erbjuder oslagbara förutsättningar för surf och där någonstans startade arbetet med att bygga upp Surfbukten. Surfbukten erbjuder stans bästa häng under devisen från ”adrenlinjunkee till hängmattekung”. Här finns det en wakeboardanläggning som drivs på el – en eldriven kabel möjliggör för alla att lära sig åka vattenskidor eller wakeboard. Ett billigt pris och all utrustning samt en coach ingår. I övrigt erbjuds allt detta gratis: slacklines, stand up paddle boards, longboards, skateramp, beachvolley, hängmattor, surfkojjor, badbrygga, hopptorn, 8 gratis yogapass, konserter och zumba.

Målet med insatsen har bland annat varit att skapa en mötesplats i Östersund sommartid och att öka attraktiviteten för platsen Östersund. Resultaten har inte låtit vänta på sig.Ett gräsrotsinitiativ har påverkat stadsplaneringen och imagebyggande av en hel stad. SVT Sommarlov har haft livesändning från Surfbukten och magasinet Outside har listat Östersund som en lekplats tillsammans med Stockholm, Göteborg och Malmö. Sammantaget stärker Surfbuktens insatser möjligheterna för Östersund som plats att attrahera såväl besökare som invånare.

Sörmland vs Stockholm

Tävlande organisation: Sörmlands Turismutveckling
Byrå: You Are Here

Sörmland vs. Stockholm from You Are Here on Vimeo.

En tidig morgon i juni placerades en skylt på en av Stockholms mest turisttäta platser – utanför det gamla Riksbankshuset på Järntorget i Gamla Stan. På skylten, som sitter på motsatt sida av en skylt som pekar mot Kungliga Slottet, står det att läsa ”39 Beautiful Castles – VisitSormland.com”. Detta för att skämtsamt peka på att Stockholms Slott inte är det vackraste slottet och samtidigt visa närheten till Sörmland och stärka Sörmland som Sveriges slottsdestination. Kampanjen gjordes viral genom en casefilm som dokumenterar gerillamarknadsföringen. Skylten sattes upp den 12 juni 2015 och sitter fortfarande kvar.

Målet med insatsen var att få utländska turister på besök i Stockholm att upptäcka Sörmland genom att besöka VisitSormland.com. Långsiktigt är målet att etablera Sörmland som Sveriges slottsdestination, ett perfekt semesterkomplement en timme från huvudstaden. Trafiken till VisitSormland.com har stadigt ökat sedan lanseringen och Sörmland håller på att etablera sig som Sveriges slottsdestination. Jämför man besöken på sidan från förra året till i år har de sedan gerillamarknadsföringen genomfördes ökat med 34 %.

En Flotte, Skellefteå

Tävlande organisation: For Events (Sofia Andersson Lundberg) i samarbete med Skellefteå näringsliv
Byrå: Krux

En Flotte from Kangero on Vimeo.

Under flera år har Sofia Andersson Lundberg haft en dröm om att bygga en flotte för att använda som portabel scen i Skellefteå. Sommaren 2016 blev konceptet En Flotte verklighet, med fyra flytande gratiskonserter mitt i Skellefteälven. Totalt blev det fyra konserter varje tisdag under sommaren. På scen stod Amanda Bergman, Titiyo, Petter och Weeping Willows. Den specialbyggda flotten placerades en bit ut i älven, vid den nybyggda Älvbrinksområdet rakt utanför Brygg Club & Café och restaurang Bryggargatan, som var viktiga medspelare. Besökarna kunde där boka vip-platser och grillbuffé. Därtill anordnades olika företagspaket och temadagar för sponsorerna.

Målgruppen för insatsen var Skellefteåbor, hemvändare och besökare från grannstäderna. Målet var att skapa en snackis och ännu fler anledningar att besöka Skellefteå. Resultatet var i mångt och mycket själva genomförandet av evenemangen med dess positiva snackiseffekter och imagebyggande för Skellefteå som plats.

This is Sweden

Tävlande organisation: Svenska institutet
Byrå: B-Reel

Svenska institutet ville skapa en imagebyggande film om Sverige. De insåg tidigt att det skulle bli svårt att få igång en kedja av viral och positiv PR för en destinationsfilm som vår, men ganska enkelt att råka ut för negativ media. De bestämde sig för att grunda det hela ordentligt i varumärket Sveriges kärnvärden och profilområden: Innovation, kreativitet, hållbarhet och samhälle. Värden: Äkthet, öppenhet, nytänkande och omtänksamhet.

Slutmålgruppen  var en global målgrupp i åldern 12-36 år. För att nå dem var också en delmålgrupp svenska utlandsmyndigheter såsom ambassader och konsulat. Målet var att ge en introduktion till Sverige, att öka kännedom om Sverige samt ökad trafik till sweden.se. För att få PR på en film utan egentligt nyhetsvärde knöt de själva lanseringen av Sverigefilmen till ett fysiskt event – då innovationsminister Mikael Damberg skulle hålla tal på Nasdaq i New York i samband med Generalkonsulatets öppning. På så vis fick de bland annat 1 timmes visning på Times Square, och visning på ett innovationsseminarium på Nasdaqbörsen, gratis. Filmen har haft en räckvidd på över 10 miljoner människor online, bara på egna kanaler. Svenska utlandsmyndigheter och representanter utomlands bekräftar också att filmen är mycket uppskattad, vilket de bevisar i praktiken genom att använda den flitigt i deras fortsatta Sverigefrämjande.

The Luleå Way

Tävlande organisation: Visit Luleå
Byrå: Silverview och Meramedia

Det började med en enkel frågeställning: vad är grejen med Luleå? Ett halvår senare är kampanjen The Luleå Way en globalt spridd succé, mycket tack vare Luleåborna själva. Med syftet att generera fler besökare till Luleå har Visit Luleå skapat kampanjen The Luleå Way. Kampanjens kärna är säsongsbetonade filmer som ska förmedla allt destinationen har att erbjuda, samt på bästa sätt gestalta stadens säregna styrkor som besöksmål, men även som hemstad. Filmerna produceras och släpps i realtid för att visa Luleå ”här och nu” och på så sätt bli mer aktuella. Förutom en helårstäckande introduktionsfilm har en sommarfilm både producerats och släppts i juli och fler filmer är på gång. Filmerna kan sedan användas av turoperatörer och reseagenter mot slutkonsumenter inför kommande års säsonger.

Den primära målgruppen är den globala resenären, främst personifierad i segmenten den nyfikne upptäckaren, den aktiva naturälskaren och fest- och adrenalinsökaren. Prioriterade marknader är Norden, UK, Tyskland och Nederländerna. Den sekundära målgruppen är Luleåborna som ska inspireras till att sprida och dela med sig av sitt Luleå, men även interagera under en pågående kampanj och bli en del av The Luleå Way. Luleå har länge jobbat med ambassadörskap som strategi att stärka platsvarumärket. De två första filmerna har hyllats och används av turoperatörer och reseagenter mot slutkonsumenten. Filmerna sprids organiskt över världen och hade bara efter några månader genererat 500,000 visningar. Filmerna har bidragit till ökad trafik och antal följare i Luleås kanaler. En positiv bi-effekt har också blivit att fler Luleåbor vill engagera sig som ambassadörer och bidra till en positiv bild av platsen.

Panel

I år tar vi ett nytt grepp. Vi överlåter till allmänheten att rösta fram vinnaren. Förjobbet att gallra ut finalister att rösta bland, har representanter från era målgrupper hjälpt oss med. Vi har således rekryterat en panel som representerar resenär, talang, ansvarstagande invånare och entreprenör.

charlotte_sundakerCharlotte Sundåker har det senaste året varit  tf VD på Hyper Island – ett utbildningsbolag som grundades år 1996 i Karlskrona och är specialiserat inom det digitala området. Hyper Island finns i dag i Karlskrona, Stockholm, London, Manchester, Singapore och New York.

 

 

christoffer_collinChristoffer Collin, aka @wisslaren, är Karlskogakillen som blivit en av Sveriges största Instagrammare. Med sina 1,4 miljoner följare på Instagram blir han inbjuden till destinationer över hela världen för att fånga destinationens själ och förmedla till sin globala följarskara.

 

 

emma_arnessonEmma Arnesson är grundare av Hej Främling i Östersund, en verksamhet som sysselsätter nyanlända flyktingar i naturnära aktiviteter tillsammans med lokalsamhället i Östersund. Emma och Hej Främling har bland annat uppmärksammats i en SVT-dokumentär samt på Hjältegalan.

 

 

martin_sahlinMartin Sahlin är Creative Director för norrländska spelstudion Coldwood som skapat det uppmärksammade spelet Unravel. Spelet handlar om något så oväntat som ett garnnystan som i magiska gåshudsmiljöer ska övervinna olika hinder. Spelet är starkt inspirerat av den norrländska naturen.

.

comment-discussion home camera files-empty envelop compass map bubbles4 stats-dots trophy cool Placebrander på facebook Placebrander på Instagram Placebrander på Twitter Placebrander på Linkedin dots-three-vertical snapchat-ghost chevron-right chevron-left
Logga in