Vad förundras man över på din plats?

Förundranflykter

I en värld där tekniken står i centrum och artificiell intelligens (AI) snabbt utvecklas och förändrar vårt sätt att leva och arbeta, växer en parallell trend fram. Det är en längtan efter något som kan bidra till tillfredsställelse, minska ofrivillig ensamhet och skapa en känsla av tillhörighet. Ett tillstånd där fantasin får ta plats. En längtan efter förundran. 

I en global studie svarar nästan hälften av människorna att de önskar mer förundran i sina liv. Det är en längtan efter upplevelser som går utöver det vardagliga och inspirerar till något som vi kan kalla förundranflykter. En annan undersökning som genomförts av Trendwatching visar att hela 75% genast känner sig mer avslappnade när de är i närheten av vatten. Således söker sig allt fler bort från det digitala bruset, mot utomhusupplevelser som ger en känsla av vidsträckthet. 2024 räcker det inte med att tillbringa tid utomhus.

Både på gott och ont blir det allt svårare att skilja det datorgenererade från det verkliga. AI är så mycket mer än olika typer av chatbots, det är ett verktyg som kan bidra med allt från cancerdiagnostik till att bilen själv larmar 112 när det har skett en bilolycka. På Placebrander tror vi att det handlar om att hitta det gyllene gränssnittet där människa och maskin går hand i hand. Fundera över var det är helt okej att låta era besökare möta en maskin, men också var det är viktigt att de får möta riktiga människor. Människor som kan bidra till en känsla av förundran. 

Nicklas Hermansson, som är en av årets talare på Placebranders Day, tror att 2024 kommer bli ett år där scrollandet slutar stå i fokus. Vi har pratat om digital detox i flera år och nu ser vi att allt fler besöksnäringsaktörer paketerar erbjudanden som kretsar kring det ouppkopplade. Ett exempel är ön Ulko-Tammio i Finland som påstås vara världens första telefonfria turistö. Här uppmuntras besökare att njuta av naturen fullt ut. Det är ett bra exempel på hur man aktivt kan främja förundranflykter – men ibland kan de också dyka upp oväntat. Ta en avstickare från den vanliga vägen, kika ut genom ditt fönster och återupptäck gamla pärlor från förr. Ibland finns förundranflykten närmare än du tror. Vad förundras man över på din plats? Paketera det och lyft sedan fram det!

 

Vi släpper årligen trendrapporter inom platsutveckling. Ladda ned årets trendrapport här.

Skicka en kommentar

Tips: Du kan använda dessa html-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

comment-discussion home camera files-empty envelop compass map bubbles4 stats-dots trophy cool Placebrander på facebook Placebrander på Instagram Placebrander på Twitter Placebrander på Linkedin dots-three-vertical snapchat-ghost chevron-right chevron-left
Logga in