MAT2021, MAT-rundan & UT o ÄT
En nationell mötesplats för kunskap kring hållbara måltider
Eventet MAT har under en tioårsperiod satt Växjö och Kronoberg på kartan som en mötesplats för hållbar och närproducerad mat. Varje år arrangerar Mat i Småland matmarknad och eventet brukar dra 100 utställare, innehålla ett brett seminarieprogram och locka runt 50 000 besökare. Pandemin förändrade förstås förutsättningarna och när en matmarknad inte gick att genomföra gjordes en omställning.
Istället för ett fysiskt event började MAT2021 som en serie digitala seminarium. Därtill arrangerade en restaurangvecka med namnet UT o ÄT. Under veckan tolkade restaurangerna i Växjö lokal och hållbar mat. I en säker restaurangmiljö bjöds allmänheten på något utöver det vanliga samtidigt som det skapades extra möjlighet för restaurangbransche att få en välbehövlig boost.
Istället för den traditionsenliga matmarknaden skapades MAT-rundan som gav besökare möjlighet att åka ut till producenterna istället. Att åka och besöka producenter och gårdsbutiker skapade möjligheten att komma närmre entreprenörerna bakom råvarorna.
Satsningarna har stärkt Växjö och Kronobergs position som en nationell mötesplats för kunskap kring hållbara måltider. MAT2021 valdes ut av vår jury som en av fem finalister i Placebrander of the Year. Vem som vinner får vi veta i samband med Placebranders Day i Skellefteå i januari.