Solar Egg – Riksbyggen bjuder Kiruna på bastuupplevelse utöver det vanliga

Vi har tidigare skrivit om Kiruna som har världens ögon på sig i och med den spektakulära flytten av en hel stad till en ny plats på behörigt avstånd från gruvan. Då var det Svenska Institutet som gjort en dokumentär kring flytten som är en av de största urbana förflyttningarn i modern tid – och sedan dess har det hänt en hel del.

Solar Egg Bastu i Kiruna

Det börjar det närma sig byggstart för de nya bostäderna och först ut att sätta spaden i jorden är Riksbyggen som under hösten börjar producera lägenheter som planeras klara för inflytt under 2019. I oktober börjar man bygga ett nytt bostadsområde i Luossabacken, en plats där man kommer att bo med utsikt över den arktiska fjällvärden. För att fira byggstarten har Riksbyggen beställt Solar Egg – en fin överraskning både till Kirunaborna och dem som hälsar på i staden.

Bastu i solnedgång i Kiruna

Solar Egg är ett konstverk och som också är en bastu, en vacker kreation som värms upp av en hjärtformad kamin och har en exteriör byggd av 69 plattor guldpläterat stål som omgivningen speglar sig i. Konstverket är en present fån Riksbyggen till Kiruna, skapat av Bigert&Bergströms och det ska symbolisera energi, hopp och gemenskap. Under 2017 flyttas Solar Egg runt mellan fantastiska arktiska miljöer i Kiruna med omnejd och att hyra den för en spektakulär bastukväll är alldeles gratis. I slutet av året kommer Solar Egg att även att göra ett stopp utanför landet då den ställs upp vid Sveriges enda utländska kulturhus, Svenska Institutet i Paris.

Att göra på det här viset är ett finurligt exempel på hur man kan skapa intresse kring en specifik plats och ett nytt bostadsområde. Det är ett sätt att berätta att man gör ett jobb man är stolt över på en spektakulär plats samtidigt som man visar uppskattning och ger något tillbaka till ett område där man är verksam. Eller som Riksbyggen själva skriver:

”Som kooperativ-ägd samhällsutvecklare vill vi bidra till en unik natur- och kulturupplevelse som speglar omgivningen och lyfter fram människan. Solar Egg handlar om den fantastiska Kiruna-andan, en sol-symbol för både nyskapande och varsamhet, hopp och gemenskap.”

Vill du veta mer och kanske själv uppleva en bastuupplevelse utöver det vanliga? Här kan du läsa mer om Solar Egg och hur du bokar.

Tipstack till Ida Rydh!

Skicka en kommentar

Tips: Du kan använda dessa html-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

comment-discussion home camera files-empty envelop compass map bubbles4 stats-dots trophy cool Placebrander på facebook Placebrander på Instagram Placebrander på Twitter Placebrander på Linkedin dots-three-vertical snapchat-ghost chevron-right chevron-left
Logga in