Træna tar världen med storm

Invid polcirkeln långt ute i havsgapet utanför Nordnorges kust ligger en fantastisk plats. Det är inte enkelt att ta sig dit, men det är ett äventyr väl värt mödan. För att komma till den här magiska platsen med enbart 487 invånare tar du flyget från Oslo 1,5 timme norrut till Bodø. Väl framme i Bodø tar du färjan drygt fyra timmar till Onøy. Där byter du båt och åker ytterligare drygt en timme tills en ögrupp med spännande kopplingar till Hawaii tornar upp sig. Välkommen till Træna, en plats som har så mycket att lära oss Placebranders.

Træna Norge Traena_Norge

Storytelling, paketering, närproducerat, säsongsförlänging, slow travel, evenemang och kreativa näringar är buzzwords som många av våra svenska kommuner och destinationsbolag har i sina strategier och verksamhetsplaner. På Træna leds dessa buzzwords ut i aktivitet, så att det inte enbart stannar vid strategier och vackra ord. En av de främsta drivande krafterna heter Moa Björnson och hon är sedan ett år tillbaka utvecklingschef på Træna kommun.

Låt oss inspireras av några konkreta case hämtade från denna ögrupp långt ute i Nordhavet.

Trænafestivalen

Trænafestivalen

Sedan 2003 arrangeras Trænafestivalen med en inspirerande mix av internationella artister, storslagen natur, närproducerad mat och övernattning i det fria. Utomhusfestivalen drar årligen flera tusen besökare och arrangeras mitt i sommaren med midnattssolen som fond.

Under februari 2016 etablerades en mindre version av Trænafestivalen, vinterfestivalen Ta Træna med storm. Mitt i den blåsigaste och kallaste säsongen samlades ca 150 deltagare mitt ute i havsgapet och bjöds på allt från seminarier och föredrag till finsk-svensk-samisk musik, yoga, ö-hopping, fridykning, skreimiddag ombord på en färja och punkmusik med attityd. Vinterfesten var ett första steg i att ta vara på den väletablerade Trænafestivalen och att testa möjligheten att skapa reseanledningar till Træna även mitt i stormigaste säsong.

Läs mer på http://www.trena.net och på http://www.tenktraena.no/vinterfest

Træna-Hawaii

Træna Hawaii

1898 lämnade Theodor som 18-åring Træna och påbörjade en båtresa till andra sidan jordklotet med slutdestination Hawaii där han blev kvar resten av sitt liv. En intensiv brevväxling mellan Theodor och hans syster Alma ger ledtrådar om hur Trænaborna levde för 100 år sedan och ger ett besök på Træna nya dimensioner.

Træna kommun har i samarbete med Fotograf Maja Atterstig och Arkiv i Nordland påbörjat ett spännande projekt som dels syftar till att ta vara på de många brev och fotografier som finns kvar från syskonens brevväxling, och dels att dokumentera dagens Trænværingars liv på ögruppen långt ut till havs.

Under ett besök på Træna kan kopplingen mellan Hawaii och Træna märkas genom att du serveras ”kortreist” fisk med smaker från Hawaii, att öborna hälsar dig välkommen med ett Aloha, att du får blomster runt halsen eller att du vid en lägereld får höra den spännande berättelsen om Theodors resa till Hawaii. På Træna är invånarna stolta över sin historia och det är inspirerande att se hur gamla berättelser kan få nytt liv.

Läs mer på http://www.tenktraena.no/traenahawaii/

Artists in Residence

artists in residence

För andra året i rad arrangeras AIR Træna – Artists in Residence som är en internationell smältdegel där kreatörer från hela världen får komma till Træna under olika perioder och förverkliga någon form av projekt. I år var det fler sökande från New York och London än från norra Norge. Totalt 60 sökande har blivit 10 utvalda talanger och på listan hittar vi allt från den svenska musikern och författaren Stefan Sundström som ska skriva en bok till en kanadensisk öforskare som ska undersöka öliv och turism runt polcirkeln.

Läs mer på https://airtraena.wordpress.com/

Chefs in Residence

chefs in residence

Maten blir allt viktigare som reseanledning och som ett sätt att manifestera den lokala maten och lyfta den till nya höjder samt koppla samman Træna med övriga världen, skapades Chefs in Residence. Vid det här laget har flera kockar gästspelat på ön och under sin tid som öbo får de fri tillgång till boende, kök och lokala råvaror.

Läs mer på http://www.tenktraena.no/chefs/

Det är imponerande att se hur den här lilla platsen med enbart 487 invånare lyckas skapa spännande kopplingar med, inte bara övriga Norge, utan övriga världen. Hur de tar vara på sin exotism, historia och läge. Vi är som sagt många som har mycket att lära av den lilla ögruppen utanför Nordnorges kust. Ett bra sätt att lära mer är att boka sin biljett till nästa Trænafetival som äger rum under juli 2016.

Nedan några bilder från Placebranders besök på Træna under februari 2016.

Træna vinterfest 02 Helena Nordström och Moa Björnson

Moa Björnsson utvecklingschef på Træna kommun och Helena Nordström grundare Placebrander

Træna vinterfest 01 Træna vinterfest 04 Træna vinterfest 03

Skicka en kommentar

Tips: Du kan använda dessa html-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

comment-discussion home camera files-empty envelop compass map bubbles4 stats-dots trophy cool Placebrander på facebook Placebrander på Instagram Placebrander på Twitter Placebrander på Linkedin dots-three-vertical snapchat-ghost chevron-right chevron-left
Logga in