Tjena Polcirkeln

En av finalisterna i Placebrander of the Year 2022

Hej Hemby / Tjena Polcirkeln

Två kommuner – en vision

Övertorneå och Pajala kommun arbetar tillsammans med en gemensam vision: att öka inflyttningen och skapa omhändertagna, bebodda och livliga byar. Det gemensamma projektet och varumärket kallas Hej Hemby.  Förutom att arbeta med att marknadsföra livet kring polcirkeln bidrar Hej Hemby med stöd och inspiration i processen att matcha husägare med husletare som vill köpa eller hyra hus i Tornedalen.

Tjena Polcirkeln – en kampanj som skapade längtan till livet i Tornedalen

Hej Hemby är ett tvåårigt samverkansprojekt. I Tornedalen har man under lång tid sett hur människor flyttat söderöver, till jobben, men inte riktigt kunnat skiljas från sina hus. Resultatet är att många hus står tomma förutom under några semesterveckor under sommaren.

Hej Hemby lanserade kampanjen Tjena Polcirkeln. Människor som var sugna på att testa livet i norrländsk glesbygd fick chansen att ansöka om ett halvårs prova-på. Hej Hemby hade ett hus till uthyrning i byn Soukolojärvi och bland ansökningarna valdes ett par från Stockholm ut. Erik och Matilda som rest mycket i Sverige och levt mycket van-life men inte sett så mycket av Torndalen tidigare flyttade in.

Efter ett halvårs prövotid valde Erik och Matilda att bo kvar. På Hej Hemby finns andra goda exempel – tillexempel Paul och Maria som bytte Cornwall mot ett hus vid Torneälvens strand. För första gången sedan ett år på åttiotalet ökar inflyttningen i Tornedalen.

Tjena Polcirkeln Tjena Polcirkeln Hej Hemby

Fler flyttade in än ut!

Via blogginlägg på sajten och instagramposter samt parets egna kanaler gick det att följa flytten från Stockholm. Kampanjen skapade en ökad uppmärksamhet kring livet i Tornedalen och möjligheterna där. För första gången sedan ett år på åttiotalet ser man en vändande trend: fler flyttar till Tornedalen än därifrån. Hej Hemby och Tjena Torndalen är en av fem finalister i Placebrander of the Year 2022. Om de vinner får vi veta på Placebranders Day i Skellefteå den 20/1 2022. 

Skicka en kommentar

Tips: Du kan använda dessa html-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

comment-discussion home camera files-empty envelop compass map bubbles4 stats-dots trophy cool Placebrander på facebook Placebrander på Instagram Placebrander på Twitter Placebrander på Linkedin dots-three-vertical snapchat-ghost chevron-right chevron-left
Logga in