House Be – ett kreativt nav i startupdestinationen Åre
House Be – en plats för företagsamhet i Åre
I Åre bubblar det av entreprenörskap och för att göra orten mer attraktiv för startup-bolag har ett gäng entreprenöriella personer i Åre skapat House Be, en fysisk plats som samlar allt det där som är viktigt för nya företag. Från skrivbordsyta och konferensrum till kontaktytor och mentorer. Allt började med en kopp kaffe på måndagmorgnarna.
Från skidturism till hållbar åretruntdestination
Åre är en till ytan stor kommun men tätorten Åre dit även Duved räknas, har bara runt 5500 invånare. Trots det är Åre en by det surras mycket om runt om i Sverige och enligt Företagarnas rapport Välfärdsskaparna är det är dessutom den kommun i Sverige där flest procent i skatteintäkter kommer från små företag. Orten är ett populärt resmål med ett brett utbud av aktiviter för den som gillar friluftsliv och att röra på sig. För de flesta är Åre förknippat med fjäll och en härlig veckas skidåkning om vintern men att åka hit även under sommarsäsongen blir alltmer vanligt och man satsar stort på att bli en hållbar åretruntdestination.
Företagsamt tänk redan i flyttlasset
Vi tog ett snack med Jakob Lindwall, som är en av krafterna kring Startup Åre och start-up-hubben House Be, en fysisk plats som ska samla och locka entreprenörer till området. Han var en av de entreprenöriella personer som ett år tidigare började träffas på Åre bageri på måndagmorgnar. Över morgonkaffet började idéerna bakom Startup Åre att gro.
I höstas när vi pratade med Jakob var man i startgroparna och skulle öppna House Be i början av januari – en satsning som Andreas Ericsson och Ulrika Viklund idag driver. Jakob pratade varmt om satsningen, om entreprenörsskapsandan på orten och berättar att en av de saker som skapar den unika och kreativa andan i Åre är att de som flyttat till orten gjort det med två saker som stora gemensamma nämnare packade i flyttlasset.
1. Flytta från storstadshets
Den ena är att man vill flytta från storstadshets, livspussel och bilköer till drömmen om en livsstil där man själv styr sin vardag. Man vill ha närhet till fjäll och aktivt uteliv, man vill åka skidor och gå topptur om vintrarna och vandra, cykla, paddla och upptäcka om somrarna samtidigt som man vill jobba med någonting som känns meningsfullt. Åre är en perfekt plats för att leva på ett vis där fritid och kreativ arbetstid blandas och anpassas efter livsstilen.
2. Människorna gör platsen
Den andra, och kanske den som skapat det som Åre är idag, är att man är medveten om att det inte finns några färdiga lösningar serverade – om man vill leva sin dröm måste man själv klura ut en lösning som går att försörja sig på. Människorna gör platsen och när många aktiva och kreativa människor drar sig till samma ställe blir en ort som Åre möjlig.
I Åre skapar företagsamheten ett brett utbud
Den som besöker Åre kan inte undgå att märka hur mycket företagsamhet som ryms i den lilla byn. Här tillverkas choklad, här finns caféer, restauranger, hotell och kreativa näringar. Här arbetar man som bergsguide, skiduthyrare och yogainstruktör, man jobbar med träning, inspiration och utbildning, man guidar skotersafari, steker crepes, bakar surdegsbröd och fotograferar. Kring allt det där växer det också fram ett stort utbud som riktar sig till barn och skapas av deras föräldrar.
Att många arbetar med tankar och idéer som kan skapa en hållbar åretruntdestination ökar också möjligheterna att locka till sig entreprenörer utanför turistnäringarna och en satsning som House Be blir viktig som en samlingsplats för företagsamhet.
House Be – fullsatt redan innan öppning
Start-up-hubben House Be öppnade i början av januari och platserna var fulla redan innan portarna slogs upp. Här erbjuder man sina medlemmar möjlighet att få fast kontorsyta eller tillgång till en flexibel skrivbordslösning. Man kan sitta här en eller flera dagar i veckan och här finns även andra utrymmen – som rum för konferens och möten. Förutom att entreprenörerna här får tillgång till ett kontor och ett nätverk av andra företagare finns det ett utbud av event, seminarier, mentorer och kontaktytor till investerare. Viktiga saker för att göra en plats attraktiv som åretruntboende för kreativa och driftiga människor.
Ett framgångsrikt första halvår
Nu har det gått ett drygt halvår sedan House Be öppnade och när vi kollar läget med en av grundarna, Andreas Eriksson, berättar han att den första tiden gått bättre än gänget bakom satsningen någonsin vågat tro. House Be har väckt uppmärksamhet och intresse och flera bolag har flyttat in. Andreas menar att det visar att House Be täcker in behovet av en motvikt till tech-arbetsplatserna i storstäderna men poängterar att det inte handlar om att flytta till Åre för att jobba mindre.
”Startup-bolagen här sliter precis lika hårt som alla andra, skillnaden är att de gör det nära kabinbanan istället för tunnelbanan.”
Andreas Eriksson, en av grundarna till House Be
Andreas berättar vidare att House Be inte bara handlar om en fysisk plats utan om ett nav och ekosystem där tillväxtbolag får tillgång till allt från investerare, partners, nätverk, event och mentorer för att öka deras chans att lyckas och att växa. När det gäller den fysiska platsen i Åre har man bara börjat – snart byggs ytterligare våningsplan för att göra plats för fler driftiga människor på en spännande ort. Året om.
Nyfiken? Läs mer om House Be här.