Munkmodell & munkeffekt

Två smarriga begrepp som visat sig vara användbara inom platsutveckling

Munkmodell & munkeffekt

För ett år sedan var ordet munkmodell ett av orden vi svenskar hittade i nyordslistan. Ett ord som fick en plats i vår trendrapport för 2023. En del nyord passerar ganska snabbt, vissa visar sig vara begrepp som är här för att stanna. Just det här med munkmodellen, och systerordet munkeffekt – är inte bara ord som gör oss ytterst fikasugna, de har varit väldigt användbara när vi arbetat med och snackat om platsutveckling.

Munkeffekten

I vår postpandemiska värld är närheten till kontoret inte lika viktig. Hemmet och hemmiljön är viktig och tillväxten i storstäders förorter är enorm. Här skjuter hyror och bostadspriser i höjden och det skapas ett hålrum i stadskärnan – ja, lite som formen av en ätbar munk. Fastighetsutvecklare försöker att locka tillbaka människorna till stadskärnan och tänker sig den brittiska formen av en munk, det vill säga med sylt i mitten. Sylt i det här fallet är vackra kontor och imponerande utsikt.

Munkmodell

Modell för ett ekonomiskt system där målet är att tillgodose människors behov inom ramarna för vad planeten klarar av. Munkmodellen, som bygger på Kate Raworths bok Donutekonomi (2018), är en ekonomisk teori där människors behov vad gäller ekonomi, hälsa, politik och så vidare tillgodoses utan att överskrida jordens ekologiska gränser. Modellen illustreras ofta i form av en rund, munkliknande ring.

Foto: Patrick Fore, Unsplash

Skicka en kommentar

Tips: Du kan använda dessa html-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

comment-discussion home camera files-empty envelop compass map bubbles4 stats-dots trophy cool Placebrander på facebook Placebrander på Instagram Placebrander på Twitter Placebrander på Linkedin dots-three-vertical snapchat-ghost chevron-right chevron-left
Logga in