Stärkt platsidentitet genom smak och doft
Vad tänker du på när du känner doften av nybakat bröd? Och var hamnar du i tanken när du känner doften av nyklippt gräs – är det kanske en fin sommardag eller en härlig golfresa? Smak och doft är våra mest kraftfulla sinnen, och det krävs inte mycket för att snabbt väcka varma minnen från barndomens trygghet eller en fantastisk resa. I ett oroligt världsläget blir kopplingen till lokalsamhället och behovet av social resiliens allt viktigare. Vi har utforskat hur våra sinnen kan användas som verktyg för att förstärka en plats identitet.
Bärare av platshistoria och framtidstro
Smak och doft bär med sig minnen, kulturer och traditioner som format våra liv och våra platser. Men hur kan vi använda dem för att stärka den lokala stoltheten? Genom att utforska en plats historia, lokala råvaror och kulturella influenser kan vi skapa en unik smak- och doftidentitet. Att sätta smak på en plats identitet främjar såväl hållbarhet som känslan av delaktighet i samhället. När vi väljer att arbeta med lokala råvaror främjas den lokala ekonomin och banden till det egna samhället stärks. På så sätt blir lokala råvaror inte längre bara ingredienser; de blir symboler för en hållbar framtid.