The Remote Lab fokuserar på framtidens platsoberoende arbetsliv
Remote work är en stor, global trend som började redan på åttiotalet och i år har många fått en crash course i hur det funkar. Vi har spanat på The Remote Lab, ett globalt och Östersundsbaserat kunskaps- och utvecklingsnav för framtidens platsoberoende arbetsliv.
Jag har jobbat såhär jättelänge. I tio år ungefär. Innan Gomorron jobbade jag med Noc och vi drev hela vår verksamhet på distans. Jag satt här uppe i Östersund som VD och hade anställda lite varstans i Sverige. Vi har följt med i hela den tekniska utvecklingen. Vi började med att sitta på Yammer och upplevde en revolution när Slack kom och gjorde livet mycket lättare för alla.
Maria S Wiklander, The Remote Lab
Att ta med sig jobbet på distans när man flyttar på grund av livsstil blir vanligare
Vi har snackat med remote-proffset Maria S Wiklander, en av grundarna till The Remote Lab, en global satsning med fysiskt testlabb i Östersund. Maria har arbetat på distans i olika konstellationer i många år och byggt upp organisationer som Hej Främling och Gomorron Östersund.
Just Östersund är ett bra exempel på hur det funkar med en attraktiv plats och remote work. Det är vanligt att ta med sig jobbet på distans och flytta till området på grund av livsstil och fritidsintressen.
Remote research – det krävs ett annat sätt
För ett och ett halvt år sedan drog gänget bakom The Remote Lab till San Fransisco för att träffa bolag som Cisco, Apple och Google men även mindre remote first-bolag som byggt hela sin organisation digitalt, en typ av företag som ökat med flera hundra procent. De som anställer remote kan välja och vraka bland kompetens men det var tydligt att det saknades en strategi för hur man hanterar anställda på distans. Efter resan till San Fransisco formades grunden till det som blev The Remote Lab som det är idag.
Maria berättar de de vill bygga ett kunskaps- och utvecklingsnav för remote work och få upp frågan kring distansarbete på bordet för att få den att hamna i första rummet och bli en primär utgångspunkt för forskning.
The Remote Lab samlar den kompetens som redan finns inom remote work och kompletterar den med egna studier. Omvärldsbevakningstjänster, rapporter och attitude scans kommer att hjälpa företag med allt från struktur och arbetssätt till tekniska lösningar som internkommunikation och dokumentdelning men även de mjuka värdena är viktiga.
En ordentlig arbetsplats och psykosociala aspekter spelar stor roll även på distans och det är viktigt med tydlighet och ansvarsstrukturer. För att sprida inspiration och kunskap kör man Remote Sessions en gång i veckan och i början på januari öppnar The Remote Lab ett fysiskt labb i ett gammalt tegelmagasin i Östersund.
Remote Work – arbetstagarna styr utvecklingen
I framtiden kommer det att bli vanligare att söka jobb remote och Maria berättar att hon tror att arbetstagarna kommer att styra utvecklingen. De som går på gymnasiet idag kommer ju att ha stor vana av distansarbete och många universitetsutbildningar ges på distans. Att läsa en utbildning på ett utländskt lärosäte fast på distans är inte heller ovanligt. Den stora omställningen kommer att ligga hos arbetsgivarna men pandemiåret har snabbat upp processen.
Det som man inte trodde var möjligt i februari var möjligt i mars. Många företag som varit helt emot att ha anställda på distans har andra tongångar nu vilket öppnar upp möjligheter för att rekrytera på distans
Maria om attitydförändringarna kring remote work under 2020
Remote work hemifrån, på ett café eller på ett co-working space
På The Remote Lab tror man inte att framtidens distansarbete handlar om att alla kommer att sitta på distans hela tiden. Begreppet distansarbete har under corona-tider blivit synonymt med att arbeta hemifrån men att sitta på ett café eller på ett co-working space är precis lika mycket distansarbete. I framtiden kommer många att arbeta på kontor men vi kommer troligtvis se en stor variation i hur vi arbetar och varifrån vi arbetar.
Trender och livsstil påverkar platser och valet av platser
I New York kan man se att efterfrågan på dyra adresser sjunkit drastiskt i takt med att behovet av kontorsyta minskar. En annan trend är co-working spaces i utkanten av storstäder – en möjlighet till kontorsplats utan att behöva sitta i bilkö eller lägga mycket tid på kolletkiv pendling till stadskärnor.
Gänget på The Remote Lab tror att livsstilen kommer att vara avgörande för valet av bostadsort. Man kommer att välja att bo där man får en livsstil som passar snarare än där man får jobb. Det ställer andra krav på orter såväl som arbetsgivare och vi drivs av den här samhällsutvecklingen.
Om man får säga flax om pandemin så hade vi flax. Vi hade mycket svårare att beskriva att det här var en stor och global trend innan corona – men nu förstår alla och alla förstår varför man måste arbeta med de här frågorna.
Maria om pandemiflax för remote work
Vi på Placebrander tycker att det här är en spännande utveckling. Att välja plats efter livsstil istället för att fokusera på jobbmöjligheten – det är med säkerhet något vi kommer att märka av mer och mer i platsmarknadsföring framöver.
Vill du läsa mer om remote work har Placebranderbloggen rekommenderar vi tidigare spaningar på Tulsa som betalar remote workers för att flytta till staden, House Be i Åre och Jämtland Calling.
Här kan du läsa mer om och följa The Remote Lab: