Experter på platsmarknadsföring

destinationsutveckling, besöksnäring, talangattraktion, trendspaning

Föredrag

Placebrander erbjuder föredrag och trendspaningar inom platsmarknadsföring, platsutveckling, besöksnäring och destinationsutveckling. Intresserad av att boka? Kontakta info@placebrander.se, 0702-776700

Exempel på föredrag

Vi skräddarsyr alltid föredraget utifrån dina behov, men nedan ser du exempel på teman för ett föredrag. Ett föredrag är normalt sett 30-60 minuter långt. Självklart går det bra att addera en workshop. Vi är vana vid att hålla föredrag både digitala och på plats.

Trendspaning 2021

Ett frossande i de hetaste trenderna just nu kopplat till platsutveckling, platsmarknadsföring och besöksnäring. Från makrotrender ner till mikrotrender och förklarande exempel som gör det enkelt för dina åhörare att översätta det till sin vardag. Vi är sedan 2013 medlemmar i internationella Trendwatching och trendspaning är en del av vår vardag på Placebrander. Vi har stor vana vid att leverera trendspaningar som inspirerar! Du väljer om vi ska fokusera på besöksnäring eller utmaningen att attrahera invånare och investeringar till en plats. Eller om vi ska fånga in samtliga perspektiv.

Du kan också ladda ner vår trendrapport för besöksnäringen här!

Den finns också som tryckt rapport och kan paketeras tillsammans med ett föredrag och delas ut eller skickas till era åhörare. 

Konsten att marknadsföra en plats

Allt fler platser, städer och regioner satsar allt mer på att utveckla och marknadsföra sig för att generera fler talanger, besökare och investeringar – och en del gör det riktigt bra. Lär dig mer om konsten att skapa attraktion kring en plats och inspireras av goda exempel från världens hörn. Du får ta del av de senaste trenderna, framgångsfaktorer och inspiration.

Vad är platsmarknadsföring?

En grundläggande genomgång kring vad platsmarknadsföring är. Hur skiljer det sig från annan marknadsföring? Vilka är framgångsfaktorerna? Hur kan samverkan mellan offentliga, privata och ideella krafter se ut? Vi ger dig teorierna men också inspirerande exempel som tydliggör hur just ni kan jobba med platsmarknadsföring i framtiden. Om ni vill kan vi också gå igenom framgångsfaktorer för att lyckas mäta effekterna av sin platsmarknadsföring.

Attrahera talang till din plats

För att attrahera talanger till sin plats krävs att såväl arbetsgivare som platsen är attraktiv och medvetet arbetar med att skapa en relation med talangerna. Inspireras av konkreta exempel på talangmarknadsföring och få insikter som stärker såväl era arbetsgivare som er destination som helhet.

Besöksnäringen – vår nya basnäring

Besöksnäringen handlar idag om något långt bredare än turistbyråns broschyrer. Här ges en introduktion till begreppet besöksnäring och varför den näringsgrenen växer sig allt starkare i världen och Sverige. Hur arbetar ni med att främja besöksnäringen och hur gör andra? Vi tittar på exempel på olika arbetssätt, inspireras och översätter det till konkreta tips för er.

Trender i turism

Vårt resande påverkas starkt av trender runtomkring oss och olika trender skapar olika reseanledningar och beteenden. I föredraget går vi igenom vilka trender som lyser starka just nu och hur kan de komma att påverka just er.

Att skapa attraktion kring en stadsdel

Allt fler fastighetsägare går samman för att profilera och marknadsföra platsen eller stadsdelen med syfte att attrahera boende och etableringar – och en del gör det riktigt bra. Lär dig mer om konsten att marknadsföra en plats och inspireras av goda exempel från världens hörn. Vi ger dig trenderna, framgångsfaktorerna och inspirationen som är värdefullt när du ska skapa attraktion kring en plats. Platsmarknadsföring skiljer sig en del från att marknadsföra en produkt eller tjänst.

Föredragshållare

Anna Österlund

Anna Österlund har en bakgrund som egen företagare med fokus på besöksnäringsfrågor, events och projektledning. På Placebrander har hon förutom uppdrag inom besöksnäringen, jobbat med uppdrag inom talang- och entreprenörsattraktion med kunder som Linköping Science Park och Region Östergötland.

Anna har under flertalet år arbetat med Habo kommuns näringslivsutveckling genom nätverket Upplev Habo. Förutom ett nytänkande Instagramkonto har hon bland annat varit med och tagit fram en fotobok med platsunika färgkoder. Hon har inom flera uppdrag varit med från idé till applicering och är väl bekant med såväl det offentliga som privatas del i att skapa en attraktiv plats. Under 2020 ledde hon ett flertal utbildningsinsatser inom platsutveckling, besöksnäringen samt de gröna näringarna.

Anna är en mycket uppskattad och inspirerande talare och workshopledare, som är bra på att ge konkreta exempel som är lätta att ta till sig. Anna har bland annat gjort trendspaning på Visitas destinationsdagar, varit med i paneldebatt om hur platser attraherar talanger, investeringar och nytänkande under Almedalsveckan samt trendspanat för besöksnäringen i Östergötland.

Anna finns med som talar hos TalarPoolen

Lyssna på Anna hos Sveriges Radio där hon talar om vikten av marknadsföring

Helena Nordström

Helena Nordström är en av Sveriges främsta platsmarknadsföringsexperter. Redan 2004 åkte hon till New York för att studera bilden av Sverige. Hon har jobbat som marknadschef på Destination Jönköping och grundat Placebrander som årligen utser Sveriges främsta platsmarknadsförare. Helena är TEDx-talaren och författaren som har jobbat med ett 40-tal platser – på lokal, regional och nationell nivå.

Helena har lett omfattande platsvarumärkesprocesser och jobbat mycket med koncept- och idéutveckling för platser. Hon har stor vana vid insatser för att attrahera invånare, talanger, entreprenörer, investeringar och besökare till en plats. Hon är en flitigt anlitad talare och van trendspanare.

Helena har tidigare arbetat som marknadschef på Destination Jönköping med uppdraget att stärka varumärket Jönköping. Där har hon varit med och drivit ett ambassadörsnätverk, arrangerat Handbolls-VM i Jönköping, fört ut Jönköping som plats digitalt, samarbetat med Dreamhack, lanserat fritt wifi i hela city samt utvecklat en rad prisbelönade och uppmärksammade kampanjer, till exempel ”Vi saknar dig”.

Helenas spets är platsmarknadsföring och varumärkesbyggande, och hon har bland annat talat på TEDx Östersund. Hon och Placebrander har gett ut första svenska handboken om platsmarknadsföring.

Helena finns med som expert inom Platsmarknadsföring på Kvinnliga Talare

Hon finns också med på Talarforum

Samt på TalarPoolen

Kunders ord om oss

”Vi samlade näringslivet och politiken i Vimmerby och Hultsfred. Den härliga inspiration som Helenas levererar i sin föreläsning och efterföljande workshop gav oss energin, engagemanget och riktningen som kännetecknar en riktigt bra utvecklingsprocess. Nu använder vi  idé-verktygslådan för att göra verkstad, eller Snickarboa som vi säger här!” Peter Göransson, ansvarig för platsutveckling i Astrid Lindgrens Vimmerby.

 

Jag har valt att använda tjejerna på Placebrander som föreläsare vid flera av mina arrangemang och studieresor, för att jag känner att de kan sin sak, pålästa om omvärlden och framför allt så ger de ett proffsigt framförande. Mina kunder har varit supernöjda! Marlene Hassel, VD Hassel & Co Platsutvecklare

 

”Helena Nordström är en inspirerande föreläsare som förmedlar både konkreta, lärorika och användbara exempel liksom internationella utblickar som ger nya insikter.” Maria Hultberg, Norrköpings kommun

 

”Som en del av vårt etableringsarbete arbetar vi med vår platsattraktion. Vi anlitade Placebrander för en halvdags workshop med en inledande föreläsning. Anna Österlund gav både en bra omvärldsblick och hjälpte oss att mejsla ut en första målbild. Det blev precis det startskott vi behövde för att sedan ta arbetet vidare på ett bra sätt.” Pia Carlgren, Näringslivsdirektör Linköpings kommun

Några sammanhang där Placebrander anlitats som talare

Kunskapsdagen för ÖMS (Samverkan i Östra Mellansverige), 2021
Visit Värmland, samtliga kommuner i Värmland, 2020
STF, 2020
STUA, 2020
Jönköping Universitys kommunikationsavdelning, 2019
Inspirationsresa CPH kommunkommunikatörer, 2019
Näringslivsträff Jakobstad Finland, 2019
Vision East Sweden, 2019
Näringslivsfrukost Växjö, 2019
Boden Business Park, 2019
Besöksnäringskonferens Grythyttan, 2019
Besöksnäringskonferens Boråsregionen, 2019
Nationell konferens fastighetsbranschen Kiruna, 2019
Bergslagskonferens, 2019
Regionala utvecklare Vasa Finland, 2019
Platsutveckling Nykarleby Finland, 2018
Stockholm Archipelago, 2018
Meloy Norge, 2018
Kommunikationsdagen Jönköping, 2018
Invånarattraktionskonferens Värnamo, 2018
Platsutveckling Överkalix, 2018
Kommunkommunikatörer Helsinborg/Helsingör, 2018
Invigning Science Park Södertälje, 2018
East Sweden talang- och investerarattraktion, 2018
Region Skåne om höghastighetsbanan, 2017
Kävlinge kommun, 2017
250 möjligheter, 2017
Almedalsveckan, 2017
Roslagens besöksnäring, 2017
TEDx Östersund, 2016
Destinationsdagarna, Visita, 2016
Götalandsbanan, 2016
Platsmarknadsföringsutbildning, Teknologisk Insitut, 2016
Destinationsdag Nässjö, 2016
Destinationsdag Katrineholm, 2016
Östgötamat, 2016
Malmö Näringslivsdag, 2015
Näringslivsveckan Jönköping, 2015
Destinationsutveckling, Teknologisk Institut, 2015
Kommunkommunikatörer Norrköping, 2015
Göteborg & Co, 2014
Företagsfrukost Härnösand, 2014
Marknadsföreningen Kronoberg, 2014
Norra Skåne Turismnätverk, 2014
Norrköpings Näringslivsmässa, 2014
Landsbygdsföretagarmöte Sävsjö, 2014
Besöksnäringsdag Åre, 2014
Marknadsföreningen Skövde, 2014
Näringslivsprojekt i Umeå, 2013
Place Branding-projekt i Jakobstad Finland, 2013
Blekingedagen Olofström, 2013
Besöksnäringsdag Karlstad, 2013
Eskilstunabåten, 2013
Webbdagarna Stockholm, 2013
Stora Attraktionsdagen Stockholm, 2012
Nordic Place Branding Conference Helsingfors, 2012
Svenska Regionala Flygplatser Stockholm, 2012
Tylösandsveckan, 2012

Boka föredrag

Kontakta oss på info@placebrander.se, 0702-77 67 00

comment-discussion home camera files-empty envelop compass map bubbles4 stats-dots trophy cool Placebrander på facebook Placebrander på Instagram Placebrander på Twitter Placebrander på Linkedin dots-three-vertical snapchat-ghost chevron-right chevron-left